MEDIA. Niklas Orrenius på den judiska tidningen Dagens Nyheter har intervjuat Jeanette Bonnier, en av Sveriges rikaste personer som äger en tiondel av Bonnierkoncernen. Intervjun handlar bland annat om Bonniers judiska identitet.

Jeanette Bonnier.

Jeanette Bonnier.

Jeanette Bonnier går inte i synagogan men betraktar sig själv som judisk. Nyligen talade hon på den judiska konferensen Limmud i ämnet ”Familjen Bonnier och judendomen”.

I intervjun med DN säger Bonnier att judar håller ihop och har en stark gruppkänsla. Till skillnad från när svenskar uttalar sig på motsvarande sätt är det dock positivt när judar gör skillnad på sig själva och andra grupper. Den judiska gruppkänslan och förmågan att hålla icke-judar utanför företaget har gynnat Bonnierimperiet enligt Jeanette Bonnier:

Och min släkt har judiska rötter. Och så – det här har jag märkt till min egen förvåning – det finns en gruppkänsla när du är tillsammans med en grupp judar. Det finns en sammanhållning och en gruppkänsla som är … bekväm, kan jag säga. Och det är väl det de har överlevt på, judarna, att de har haft den här gruppkänslan. Håller vi ihop så klarar vi oss. Och det kan du ju säga om det här företaget också.

Jeanette Bonnier bekräftar också på Orrenius frågor att hon ”känner sig hemma i judiska miljöer” och säger att ”det är oerhört medvetet” att behålla mediemakten inom familjen genom att inte börsnotera Bonnierkoncernen.

Jeanette Bonnier sitter i styrelsen för Dagens Nyheter, Expressen och Svensk Filmindustri.

Källa:
Jeanette Bonnier: ”Släkten får inte ärva mina andelar”


  • Publicerad:
    2014-12-20 12:30