Jobbik, Ungerska Gardet och andra patriotiska organisationer höll nyligen en demonstration utanför husen till Bela Biszku och György Mátsik – två bolsjevikiska krigsförbrytare som lever gott på en bra pension trots sina brott. Det rapporterar den ungerska nyhetssidan Hungarianambiance.

Runt 2000 personer, däribland flera parlamentsledamöter från Jobbik, dök upp på demonstrationen. Demonstranterna var i huvudsak ungdomar, men det fanns även äldre personer som fått sina släktingar antingen fängslade eller mördade av kommunistregimen i Ungern – brott som de två bolsjevikerna inte ens ångrar idag.

Bild på demonstrationen från nyhetssidan Hungarianambiance

Demonstranterna samlades först utanför György Mátsiks hus där det hölls flera tal. En av talarna sa att ungrarna måste kämpa även när det inte finns något hopp, men att det i nuläget faktiskt finns hopp. György Szilagyi från Jobbik sa att många ungrar inte vill se sitt land styrt av före detta kommunister.

Därefter marscherade demonstranterna vidare till Bela Biszkus hus där fler parlamentsledamöter anslöt sig. Biszku var ett tag under kommunisteran inrikesminister i Ungern och stödde beslut som ledde till ett besinningslöst mördande av civila vid två tillfällen i december 1956. Trots att juridiska experter i flera år ansett att Ungern kan åklaga Biszku för hans brott har myndigheterna i Ungern vägrat att göra det. För nuvarande hålls Biszku i husarrest medan åklagare granskar fallet, men detta skedde först efter att en medlem av Jobbik uppmärksammat Biszkus brott.

Bild på demonstrationen från nyhetssidan Hungarianambiance

György Mátsik var åklagare åt kommunitregimen i Ungern och dömde ett 20-tal rebeller till döden efter att regimens styrkor slagit ner ett uppror. Tjänstemän i Ungern har dock bestämt sig för att Mátsik inte ska åtalas eftersom man anser att han agerade i enlighet med de under den tiden rådande lagarna.

Ungerskt nyhetsinslag om demonstrationen:


  • Publicerad:
    2012-10-03 21:28