UNDERHÅLLNING Det nya tv-spelet Hogwarts Legacy som utspelar sig i J.K. Rowlings Harry Potter-värld möter problem på grund av författarens syn på transvestiter. Trots uppmaningar till bojkott från homolobbyn och judisk upprördhet över spelkaraktärer fortsätter spelet att slå försäljningsrekord.

Det nya tv-spelet Hogwarts Legacy är det hetaste spelet just nu. Spelet som släpptes den 10 februari baserar sig på och utspelar sig i fantasivärlden som etablerats i Harry Potter böckerna av författaren J.K. Rowling. Händelserna i spelet föregår dock böckerna med runt 100 år.

Redan innan det släppts har Hogwarts Legacy varit omgivet av kontroverser, inte på grund av själva innehållet i spelet utan för att J.K. Rowling som skrivit Harry Potter böckerna sägs vara ”transfobisk”. Detta grundar sig bland annat på en tweet där hon ville använda ordet ”kvinna” om kvinnor.

Uppmaningar till bojkott

På grund av Rowlings tankebrottslighet samt att hon får betalt för varje exemplar av Hogwarts Legacy som säljs har uppmaningar om att bojkotta spelet förekommit på olika håll. Bland annat IGN har skrivit om en vädjan till bojkott framförd av en transvestit från Gamespot.

Om du inte är villig att ge upp en bit av din underhållning för att visa solidaritet mot den skada som JK Rowling fortsätter att tillfoga; hur ska då transsexuella kunna känna sig säkra på att du är villig att kämpa för oss inom mer viktiga områden såsom i motståndet mot anti-trans- våldshandlingar, fysiska, psykiska, systematiska eller lagstiftande, speciellt som diskrimineringen fortsätter att öka?

Jessie Earl, Gamespot

Vidare skriver IGN att medlemmar ur HBTQP-gemenskapen har uppmanat till bojkott för att visa solidaritet med transvestiter, och i synnerhet med ”transkvinnor

Judar identifierar sig med de onda i spelet

Det är inte bara författaren Rowling som orsakar kontroverser rörande rollspelet utan nu kommer också anklagelser om antisemitiska karaktärer i spelet. I en artikel från Jewish Telegraph Agency (JTA) ondgör diverse judar sig över att de ser likheter mellan judar och bankägande ”goblins” (vättar eller småtroll som de i vissa fall kan översättas till på svenska). JTA skriver:

Narrativet kretsar kring ett goblinuppror på 1890-talet, ungefär ett århundrade innan händelserna i fantasyböckerna. Vissa som har fått en tidig titt på spelet har uttryckt oro kring en fråga som funnits med länge; att varelserna med framstående kroknäsor och deras roll i 'Harry Potter- världen' som styrande på trollkarlsbanken gränsar till den antisemitiska stereotypen att judarna kontrollerar världens banker.

Jack Doyle, en skribent för Mary Sue, problematiserar även att ”spelet verkar vara av åsikten att det moraliska valet är att krossa goblinupproret och därmed tvinga dem till underkastelse”.

Redan innan man såg bankirerna i rollspelet fanns det de som såg problem med goblinkaraktärerna i böckerna. Exempelvis kände den judiske ”komikernPete Davidson redan 2020 en viss samhörighet med bankirtrollen och uttryckte att Rowling hade skapat en värld där ”små judar med enorma näsor” kontrollerar bankerna. Enligt JTA hade även en annan judisk ”komiker” 2021 sagt i en podcast att ”man kan flyga med drakar och du har en uggla som sällskapsdjur, men vem ska äga bankerna? Judar”.

Trots gnäll - toppar försäljningslistorna

Hogwarts Legacy har trots alla uppmaningar till bojkott och allt gnäll slagit försäljningsrekord. Spelet är enligt Gamingbible redan det bästsäljande Harry Pottter spelet Även då man jämför med det bäst säljande spelet från förra året, Elden Ring, har det i Storbritannien sålt ca 80 procent mer fysiska kopior. Det är även för tillfället det bäst säljande spelet på plattformen Steam och har slagit rekord på streamingplattformen Twitch som det mest sedda spelet någonsin med 1.2 miljoner samtida tittare.

Framgångarna är något som juden Yonah Gerber inte är särskilt förtjust i. Gerber som beskriver sig som en ”video game archivist” och ”icke-binär” har bland annat problem med ett horn som används av bankirtrollen. Hornet ska enligt Gerber likna shofar, eller ett gethorn som används för att markera det judiska nyåret, rosh hashana.

Shofar.

Vidare menar han att ”det suger” att så många människor spelar Hogwarts Legacy.

— Jag kan inte göra något åt att människor bryr sig mera om sin underhållning än att människor faktiskt skadas av underhållningen, sade Gerber enligt JTA.