TYSKLAND. Den tyska tidningen Der Landser får inte längre finnas till. Det har en judisk organisation med säte i USA sett till.

20130917_landser

Seriemagasinet Der Landser (tyska för ”vanlig menig soldat”) har funnits sedan 1957 och berättar om vanliga soldaters upplevelser från andra världskriget. Tidningen är delvis fiktion; krigsnovellerna är påhittade men berättade utifrån autentiska erfarenheter och autentiskt innehåll. En mängd liknande tidningar och böcker finns i USA, England med flera länder.

Det som är unikt i fallet Der Landser är att magasinet fått kritik och påtryckningar för vad de inte skriver om. Tidningen har valt, precis som de amerikanska och brittiska motsvarigheterna, att försöka skildra berättelser utifrån soldatens synvinkel och har därför undvikit frågor som inte hör dit. Exempelvis framgick i senaste numret ingenting om ”nazistiska brott” eller ”förintelsen” då man ansåg att detta inte hade något med de specifika skildringarna att göra. Tidningen har bedömt att de standardiserade förklaringarna om ”nazistiska brott”, som finns efter varje krigsnovell, är tillräckligt.

Der Landsers opartiska berättelser har nu fått judarna att rasa. Simon Wiesenthal-centret, en judisk lobbyorganisation med säte i USA, krävde nyligen att magasinet ska upphöra. Kraven ställdes direkt till den tyska regeringen samtidigt som centret utövade påtryckningar mot både förläggare och distributörer. Det mäktiga centret har tidigare påverkat tyskt rättsväsende och åstadkommit lagar i Tyskland som förbjuder propaganda för nationalsocialism och ”förintelseförnekelse”. Det tyska inrikesministeriets tjänstemän har uppgett att de ser ”mycket allvarligt” på klagomålen från centret, rapporterade New York Times den 29 juli.

Rabbi Marvin Hier, grundare av Simon Wisenthal-centret, sade då att tyska soldater inte får beskrivas som soldater utan att de var ”mördare”:

På det sätt de skriver det var alla i Wehrmacht precis som dem i den amerikanska, kanadensiska eller brittiska armén. De glömmer den absolut viktigaste punkten. Människorna i den här armén var ligister och mördare som nästan förgjorde den västerländska civilisationen.

20130917_landser2

Rabbi Marvin Hier

 

Efter att Der Landser anklagats för att ”glorifiera nazism” tvingades tidningens förläggare, Bauer Media Group, att göra en utredning. Man kom via en inhyrd advokat fram till att tidningen inte bryter mot lagen. Bauer Media Group sade i ett uttalande att tidningen ”varken glorifierar nationalsocialism eller bagatelliserar nazistiska brott”. Länge såg det ut som att tidningen skulle stå på sig.

Sedan dess har någonting hänt som omöjliggör vidare utgivning av det mångåriga och populära seriemagasinet. I fredags uppgav Bauer Media Group att tidningen nu upphör. Rabbi Marvin Hier har nöjt kommenterat att Bauer Media Group ”hade inget alternativ med tanke på den överväldigande bevisningen”.

Efter 56 år går Der Landser därmed i graven, ett beslut som inte tagits på egen hand utan som framtvingats av en lobbyorganisation från ett annat land.

Magasinet var populärt bland såväl krigsveteraner som historieintresserade.

Källor:
Wiesenthal Center Calls for Closing of German Magazine It Says Glorifies Nazism
German Magazine Said to Glorify Nazis Will End


  • Publicerad:
    2013-09-17 11:39