ÅSIKTSFÖRTRYCK. Nordfronts fängslade nyhetsredaktör Martin Saxlind åtalades idag vid Örebro tingsrätt och ansågs av juryn vara skyldig till tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Detta efter en Nordfront-artikel som hyllade Adolf Hitler i generella ordalag. Uppdaterad 18:30

saxlind_rattegang

Nordfronts nyhetsredaktör Martin Saxlind avtjänar för tillfället ett fängelsestraff för ”våldsamt upplopp”. Bakgrunden till hans fängslande är att han i egenskap av journalist fanns på plats under den motdemonstration som anordnades av Motståndsrörelsens aktivister i samband med en ”antirasistisk manifestation” i Kärrtorp år 2013.

Idag åtalades han för ”hets mot folkgrupp” då Justitiekanslern (JK) ansåg att en artikel som publicerades på Nordfront under våren år 2015 var olaglig. Saxlind var då ansvarig utgivare för Nordfront och det som JK anser är brottsligt med artikeln är att den hyllade Adolf Hitler.

Åklagaren menar att artikeln uttrycker ”rashat” och innehåller en ”kraftfull och farlig missaktning mot en folkgrupp” trots att ingen folkgrupp nämns i artikeln. Saxlind påtalade att artikeln är en generell hyllning till Hitler och hans gärningar för det tyska folket och hyllar inte folkmord eftersom Nordfront och Motståndsrörelsen inte tror på den så kallade Förintelsen.

— Vi kan inte hylla något som vi inte tror har ägt rum, sa Saxlind.

Skuldfrågan avgjordes av en jury bestående av åtta medlemmar, en möjlighet som finns i Sverige när det gäller tryckfrihetsmål och de anser att Saxlind har gjort sig skyldig till ”brott”, vilket innebär att målet lämnades över till de tre juristdomarna. Juryn bestod enligt Nordfronts journalist av fyra socialdemokrater, två moderater, en centerpartist och en miljöpartist.

Tingsrättens domare menar också, som åklagaren, att Saxlind hade uppsåt då han måste vetat att andra som läste artikeln tolkade det som uppmaning till folkmord. De beslutade att baka in straffet i hans nuvarande straff vilket innebär att han inte kommer få någon extratid i fängelset.

Saxlinds advokat Sargon De Basso kommenterade bland annat strax innan domen att:

— Hets mot folkgrupp, då ska du för det första rikta en missaktning mot en specifik folkgrupp och det har inte skett i det här fallet överhuvudtaget.

Uppdatering:

Nordfronts utsända lyckades ta några bilder i samband med rättegången. Bland bilderna kan man se att Saxlind sitter bakom säkerhetsglas. Detta ska han ha gjort under hela förhandlingen, förutom i pauserna där han handfängslad fördes in i ett avskilt rum. Även poliser fanns på plats, både inne och utanför rättssalen.

Den politiska fången Martin Saxlind skymtas bakom säkerhetsglas.

Den politiske fången Martin Saxlind skymtas bakom säkerhetsglas.

Tryckfrihetshatande åklagare.

Tryckfrihetshatande åklagare.

Saxlinds advokat

Saxlinds advokat Sargon De Basso intervjuas av massmedia.

image1

Utanför Örebro tingsrätt där Saxlind dömdes.

Glöm inte bort att besöka Fånghjälpens hemsida för att få information om hur du kan visa ditt stöd för fängslade kamrater.


  • Publicerad:
    2016-12-02 12:10