SEXUALBROTT. En av Sveriges kändaste operatenorer döms till villkorlig dom och böter efter att ha tagit på en 14-årig pojkes könsorgan på ett hotellrum i Tyskland. Trots att tingsrätten bedömer brottet som så allvarligt att de utdömt fängelse ifall den dömde pedofilen inte redan innan rättegången sökt behandling för sina perversa böjelser så får han arbeta kvar på Kungliga Operan. Uppdaterad.

Operasångaren Per NIKLAS Joakim Björling Rygert, 19690314-4233, döms för sexuellt ofredande av en 14-årig pojke. Foto: Facebook.com.

Tidigare i maj åtalades och dömdes Niklas Björling Rygert för sexuellt ofredande av en 14-årig pojke. Björling Rygert är en av Sveriges kändaste tenorer och arbetar på Kungliga Operan, vilket är Sveriges nationalscen för opera och balett.

Brottet ska ha skett på ett hotellrum i Berlin, där han ska ha tagit på den 14-årige pojkens penis medan han sov. Enligt tingsrätten är brottet allvarligt, eftersom Björling utnyttjat sin beroendeställning som ensam vuxen tillsammans med pojken på ett hotellrum i ett främmande land.

Aftonbladet skriver att Björling i förhör ska ha uppgett att han länge ”kämpat mot sina sexuella fantasier” och att han kastats mellan sexuell upphetsning och skam. Han har erkänt själva gärningen, men menar att det ska ha skett medan han sovit och drömt en ”erotisk dröm”.

— När jag blev medveten om vad som hände tog jag direkt bort handen, förklarade Björling.

Men Södertörns tingsrätt dömer honom alltså för sexuellt ofredande av pojken till villkorlig dom och trettio dagsböter á 400 kronor. Domstolen menar att brottet är så pass allvarligt att det i normalfall hade haft ett straffvärde på en månads fängelse, men efter ett långt och invecklat resonemang i dombeslutet kommer man fram till att villkorlig dom ändå måste dömas ut eftersom Björling redan inlett en behandling för sina perversa böjelser.

Nordfront har upprepade gånger försökt att nå Kungliga operans presstalesman för att fråga ifall Niklas Björling Rygert fortfarande anställd på kulturinstitutionen. Enligt Operans hemsida listas han fortfarande som tillhörande den fasta ensemblen. Det nämns också att han vid flertalet tillfällen har uppträtt i Israel och mottagit flera priser, däribland Operavännernas stipendium (2003), Frimurarstipendiet (2005), Gunn Wållgrens stipendium (2005) och Uno Stjernqvists stipendium (2006).

Uppdatering:

I ett mejl till Nordfront skriver Kungliga Operans presschef Torbjörn Eriksson bland annat att den anställde – som han ej vill namnge – begick brottet under en privat resa och inte i tjänsten. Han skriver att ledningen för Operan ”ser allvarligt på händelsen”, men citerar sedan vd:n Birgitta Svendén:

Vi har följt fallet sedan vi fick kännedom om detta i slutet på april och har väntat in att den rättsliga processen ska ha sin gång.

Vi värnar om den personliga integriteten och hanterar enskilda individärenden därefter. Villkorlig dom har fallit och den anställde har genomgått och genomgår behandling. I samråd med den anställde, gjordes en överenskommelse om tillfällig tjänstledighet. Vi räknar med att vederbörande återgår i tjänst efter sommaruppehållet.

Källor:
Södertörn TR – Dom 2018-05-17, Mål nr: B 16494-17
Operastjärna döms för sexofredande av minderårig


  • Publicerad:
    2018-05-29 16:17