Dagens datum: Idag den 4 mars 1152 valdes Fredrik von Hohenstaufen till tysk kung. Han är även känd som Kejsar Barbarossa (rödskägg).

barbarossa2

Fredrik I Barbarossa föddes 1122 och var son till Hertig Fredrik av Schwaben av ätten Hohenstaufen och Judith av Bayern av ätten Welf. De tyska släkterna Hohenstaufen och Welf var två av de mäktigaste ätterna i Europa.

Fredriks farbror var den tyske kungen Konrad III. Fredrik följde med Konrad III på det andra korståget som inleddes efter att korsfararstaten Edessa (i nuvarande Syrien) fallit för muslimerna år 1144.

Efter hemkomsten från korståget, som anses ha slutat katastrofalt, dog Konrad III år 1152. På dödsbädden hade han gett brorsonen Fredrik rätten att bli tysk kung, istället för sin egen son som då var sex år.

tyskromerskariket

1155 blev Fredrik I Barbarossa även krönt till kung av Italien och samma år kröntes han till kejsare av det tysk-romerska riket (första riket) av påven Adrian IV.

1189 inleddes det tredje korståget. Fredrik I Barbarossa ledde korsfarararmén som utöver den tyska armén även inbegrep en fransk armé under kung Filip II och en engelsk armé under den berömde Richard Lejonhjärta. Armén trängde fram genom Anatolien och intog bland annat den muslimska staden Akşehir.

10 juni 1190 skulle korsfarararmén passera en bro över floden Göksu i nuvarande Turkiet. Fredrik Barbarossa var otålig då övergången gick sakta och valde istället att vada över floden. Strömmen var dock för stark och kungen sveptes med i sin tunga rustning och drunknade.

barbarossa1

Enligt en legend dog aldrig kejsar Barbarossa utan han sover i en grotta i berget Kyffhäuser i Tyskland. Legenden förtäljer att han ska vakna när riket som mest behöver honom.

Kyffhauserdenkmal_um_1900

1890-96 byggdes ett monument på toppen av Kyffhäuser till minne av Barbarossa och kejsar Vilhelm I (1797-1888) som var kejsare över det Andra riket. Monumentet är byggt på ruinerna av en borg som möjligtvis uppfördes på 1000-talet av den tysk-romerske kejsaren Henrik IV (1050 – 1106) . Minnesmonumentet är 81 meter högt och kan ses vida omkring.

Efter Fredrik Barbarossa fick även Operation Barbarossa sitt namn, vilket var kodnamnet på det tyska anfallet mot Sovjetunionen 22 juni 1941, den ditintills största invasionen i världshistorien.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-03-04.


  • Publicerad:
    2016-03-04 00:13