UTRIKES. Idag skriver Russia Today att Kina börjat mobilisera sina krafter längs landets gräns till Nordkorea. Detta för att Kina ska kunna hjälpa Nordkorea vid en eventuell konflikt med Sydkorea och USA.

Den senaste tiden har läget på den koreanska halvön blivit alltmer spänt. Bland annat har amerikanska bombflyg som kan utrustas med kärnvapen deltagit i militärövningar i Sydkorea, vilket bemöttes av hot från Nordkorea. Situationen blev ännu mer allvarlig när Nordkorea förklarade att man ansåg sig ligga i krig med Sydkorea.

Nu framkommer det att Kina satt sin militär på högsta beredskapsnivå och börjat mobilisera längs den kinesiska gränsen till Nordkorea. Bland annat har kinesiska pansarvagnar och pansarfordon för trupptransport iakttagits i staden Ji’an och nära Yalu-floden som ligger alldeles på gränsen mellan Nordkorea och Kina. Andra områden vid gränsen uppges patrulleras av flygplan.

Russia Today uppger att Kina också utfört militärövningar i Gula havet, vilket ses som ett öppet stöd till Nordkorea som fortfarande protesterar mot USA:s pågående militärövningar tillsammans med Sydkorea.

Källa:
China mobilizes military, on ’high alert’ over N. Korea threats


  • Publicerad:
    2013-04-02 19:56