HBTQP På Balkan kan Kosovo trots stort folkligt motstånd bli det första muslimska landet att legalisera samkönade ”äktenskap”. Premiärministern har enligt en anonym källa lovat oppositionen att utlysa nyval om de röstar för lagändringen.

I Grekland röstade man i februari som första ortodoxt kristna land för att legalisera bögbröllop. Nu kan ännu ett land på Balkan komma att gå samma väg då Kosovos parlament ska ta ställning i frågan. Enligt judiska Reuters är det inte klart exakt när omröstningen ska äga rum, men landets premiärminister Albin Kurti sade i april att det ”kommer att ske snart”.

Ifall ja-sidan vinner omröstningen så skulle Kosovo bli det första landet i världen med en muslimsk majoritet att tillåta homoäktenskap. Lagändringen har stött på ett ordentligt motstånd, bland annat från muslimska konservativa röster i parlamentet.

— Vi vill inte att påtryckningar från en liten grupp ska trumfa majoritetens värderingar, säger Duda Balje från Kosovos Socialdemokratiska union.

En anonym källa från det styrande partiet Självbestämmande rörelsen säger att premiärministern försöker övertyga oppositionen att rösta för lagändringen. Han menar att han går så långt att han lovar att utlysa ett nyval i gengäld för ett godkännande av bögbröllop i landet.