UTRIKES. Stridigheterna mellan muslimska Azerbajdzjan och kristna Armenien trappas upp. Armenien minns folkmordet som Ungturkarna utsatte dem för 1915.

Städer på båda sidor av konflikten mellan armeniska och azerbajdzjanska styrkor har drabbats av ihållande raket- och artillerield, vilket markerar en upptrappning av striderna som redan innan har varit några av de tyngsta sedan vapenvilan som infördes 1994. Det rapporterar Radio Free Europe och Radio Free Liberty.

Konflikten går flera årtionden tillbaka och blev explosiv under 1980-talet.

Myndigheterna i armeniska Stepanakert säger att staden bombats med förbjuda klusterbomber.

Ganca som är Azerbajdzjans näst största stad besköts med raketer. Tre missiler träffade också Mingacevir, en stad som ligger tio mil från frontlinjen i striden om området

Förhoppningarna om att det ska komma några fredssamtal har nästan grusats efter det att krigshetsande tal har hållits av båda länders ledare.

Azerbajdzjas president Ilham Aliyev sade i tv att kriget mot Armenien kommer att fortsätta tills Armenien retirerar.

Armeniens premiärminister Nikol Pashinian hävdar att Azerbajdzjas mål är att fortsätta det folkmord mot hans folk som nådde en kulmen under åren 1915-1917 när Ungturkarna i Turkiet försökte utrota dem.

Azerbajdzjan får i pågående strider militärt stöd av Turkiet, som även sätter in legosoldater som tidigare kämpat mot Syriens president Bashar al Assad. Armenien stöds av Ryssland och Iran.


  • Publicerad:
    2020-10-06 11:00