MEDIA. Guldtubengalan är en gala för att ge utmärkelser till youtubeprofiler, bloggare och andra som publicerar material på internet. I år är det mest kvinnor som nomineras.

Linnéa Claeson

På lördagens Guldtubengala som visas i SVT ikväll, är fyra av fem nominerade i kategorin Årets profil kvinnor. Flera av de övriga kategorierna, som årets blogg och Årets entreprenör, har bara kvinnliga nominerade.

— Fler och fler kvinnor börjar ta för sig, börjar prata och få sina röster hörda. Det är fler som lyssnar på och ser upp till kvinnor. Det handlar så klart om vilket innehåll man har och vad man har för kunskap. Kunskap och mod tillsammans är vägen ut ur patriarkatet, säger Linnéa Claeson, som är nominerad i kategorin Årets profil.

Anja Hirdman som är professor i medievetenskap säger till SVT att det är kvinnliga aktörer som dominerar i sociala medier. Hon säger att det har med flickors beteende från tidig uppväxt att göra.

— Det är ett pratande som följer kvinnor från tidig ålder: man vänjer sig vid att titta på bilder och att prata om kropp och kläder. Och det här har en plats på sociala medier. Det passar perfekt för den här sortens gemenskap,säger Hirdman till SVT.

Källa:
Guldtuben 2018: Kvinnorna dominerar startfältet


  • Publicerad:
    2018-05-26 11:40