INRIKES. Under natten mot onsdagen brandbombades en kyrka i Spånga med molotovcocktails. Kyrkoherden anser inte att det finns en hotbild mot dem.

Tre stycken molotovcocktails kastades mot Spånga kyrka strax efter klockan fyra på natten mot onsdagen. En mot entrén och två mot fönster som krossades. En teknisk undersökning genomfördes på onsdagen av polisen som rubricerar händelsen som mordbrand. Kyrkoherden Jerker Alsterlund säger till SVT:

— Det är en stark symbolhandling mot en kyrka. Varför någon skulle vilja göra detta vet jag inte. Det kan handla om att väcka avsky eller provocera. Vi har ingen hotbild mot oss eller något sådant.

Det har riktats en del attacker mot kyrkor runt om i Sverige under en längre tid. I december 2018 detonerade en sprängladdning en kilometer bort från Spånga kyrka, vid en församlingslokal som tillhör Spånga kyrka. Ingen dömdes för brottet.

– Den gången var det troligen ett experiment. Den här gången är det värre när det är så tydligt riktat mot kyrkan, säger Jerker Alsterlund.

Efter attacken har inte flera partiledare gått ut och tagit avstånd mot händelsen som många gjorde när den judiska synagogan i Göteborg blev utsatt för en brandbombsattack år 2017. Annie Lööf skrev då ”Jag blir både beklämd och förbannad när antisemitismen visar sig med full kraft denna helg både i Malmö och Göteborg” på Twitter. Den judiska chefredaktören Peter Wolodarski skrev: ”Vidrigt detta. Först Malmö, sen Göteborg. Sverige behöver stå samlat för att pressa tillbaka antisemitismen.”

Ulf Kristersson skrev: ”Efter Malmö kom så en attack mot judar också i Göteborg. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige. Detta måste stoppas. Rättsstaten måste nu bevisa för dem som begår hatbrott att vi kommer göra allt – precis allt – för att judar ska vara trygga i Sverige.”

Stefan Löfven skrev: ”Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle.” Så blev det också, en av dem som utförde attacken blev utvisad från Sverige.

Uttalandena visar att det råder olika syn bland ledarna i Sverige om det är en kristen kyrka som attackeras eller en judisk synagoga.


  • Publicerad:
    2021-01-23 02:55