INRIKES. Den ökända ”Lambertz-kvinnan” har nu dömts för förtal av en man hon våldtäktsanklagat.

Göran Lambetz våldtäktsanklagades av kvinnan. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nu har en dom meddelats, enligt vilken den så kallade ”Lambertz-kvinnan” döms för grovt förtal av en man hon tidigare polisanmält efter en påstådd våldtäkt.

Bakgrunden är enligt domen att Lambertz-kvinnan kontaktade en man som är aktiv inom restaurangbranschen en kväll under hösten 2017. De bestämde att hon skulle komma till lägenheten tillsammans med två andra kvinnor.

Enligt vad som framkommer i domen ska det ha förekommit ”sexuella aktiviteter där samtliga närvarande var inblandade”. Efter den aktuella natten polisanmäldes mannen och häktades senare. Utredningen fick dock läggas ned på grund av brist på bevis.

Ett år senare, i december 2018, skriver kvinnan ett inlägg på Facebook där mannen hängs ut. I inlägget och i kommentarsfältet, där diskussioner pågick, länkade kvinnan till olika tidningar och webbplatser, något som tillsammans med själva uthängningen utgör grovt förtal enligt Stockholms tingsrätt.

Som straff för att ha förtalat mannen döms Lambertz-kvinnan till ett villkorligt fängelsestraff och att betala 80 dagsböter om 50 kronor. Mannen tilldöms också ett skadestånd på 70 000 kronor plus ränta.


  • Publicerad:
    2021-05-28 15:45