UTRIKES. Idag har val hållits i Italien. Enligt de tidiga resultaten blir högerkoalitionen störst, medan det enskilt största partiet blir den populistiska och EU-kritiska Femstjärnerörelsen.

Idag har val hållits i Italien. I skrivande stund visar en vallokalsundersökning att mitten-högerkoalitionen leder med ungefär 35 procent, jämfört med vänsterkoalitionen och Femstjärnerörelsen som har ungefär 27 respektive 30 procent.

Uppdatering 23.30:

I grova drag består vänsterkoalitionen av det socialdemokratiska Demokratiska partiet, som ställer upp tillsammans med ett antal mindre liberala rörelser samt lokala partier från Aostadalen och Sydtyrolen.

Högerkoalitionen består av Silvio Berlusconis parti Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord), nationalkonservativa Fratelli d’Italia och ett nybildat kristdemokratiskt parti.

Givetvis ställer även det stora partiet Femstjärnerörelsen, ett populistiskt och EU-kristiskt parti, upp.

I övrigt ställer vänsterpartierna Potere al Popolo (makten till folket), Liberi e Uguali (Frihet och jämlikhet) upp i valet.

Även på den nationalistiska sidan har det mobiliserats inför valet. De partier i denna valrörelse som profilerat sig på att tillvarata italienarnas etniska intressen är rörelsen CasaPound och Italia agli Italiani, en koalition mellan de nationella partierna Forza Nuova och Fiamma Tricolore. Värt att notera är att CasaPound uppnått ett stöd på 1-2 procent i många opinionsundersökningar.

Uppdatering 00.35:

Enligt en vallokalsundersökning kommer vare sig de två koalitionerna eller femstjärnerörelsen få egen majoritet i någon av parlamentets kamrar. Högerkoalitionen verkar dock bli störst.

Uppdatering 02.20:

Enligt preliminära resultat blir högerkoalitionen störst, samtidigt som Lega ser ut att bli det största partiet inom koalitionen. Partiets ledare Matteo Salvini har tidigare lovat att utvisa 100 000 invandrare per år om han skulle bli premiärminister.

Uppdatering 03:50

Enligt siffror från den italienska regeringen, med 24 237 av 61 401 valdistrikt räknade, är Lega med god marginal större än Berlusconis Forza Italia i valet till senaten. Partiet har på senare tid vunnit ett större stöd utanför de norra delarna av landet, där man bildades som ett separatistiskt parti under namnet Lega Nord, vilket gör att det invandrings- och EU-kritiska partiet verkar göra sitt bästa val någonsin med omkring 17 procent av rösterna.

Huruvida en regering kommer kunna bildas och driva igenom sin politik är högst oklart. Det största partiet, Femstjärnerörelsen, vägrar nämligen samarbeta med de andra politiska partierna då de anser att dessa är korrumperade.

I skrivande stund ligger CasaPound på strax under en procent av rösterna, att jämföra med de 0,14 procent man fick i förra valet. Siffran kan dock komma att stiga, då partiet sannolikt har ett högre stöd i exempelvis Lazio där en förhållandevis låg andel av distrikten rapporterat sina resultat.

Koalitionen mellan Forza Nuova och Fiamma Tricolore ligger just nu på omkring en halv procent.

04:55

Rösterna är i skrivande stund, nästan sex timmar efter vallokalernas stängning, långt ifrån färdigräknade. Det man kan konstatera är att en högerkoalition, där EU- och invandringskritiska partiet Lega ser ut att bli störst, har gått segrande ur valet. Det är däremot, på grund av tidigare nämnda anledningar, oklart hur landet kommer styras framöver.

Sammanfattningsvis har såväl Demokratiska partiet som högerpartiet Forza Italia (jämfört med Il Popolo della Liberta i förra valet) tappat mark, samtidigt som Femstjärnerörelsen och Lega vinner mark. Noterbart är även att partier som anses vara EU-kritiker verkar ha samlat en majoritet av rösterna.

På den nationella sidan gör CasaPound framsteg, även om man fortfarande är långt ifrån de tre procent som krävs för att komma in i parlamentet. Alliansen mellan Forza Nuova och Fiamma Tricolore verkar dock inte vinna några större framgångar, även om resultatet inte är någon katastrof då deras stöd ökat sedan det föregående valet.

Ett fullständigt valresultat kommer förmodligen finnas tillgängligt under morgondagen.

Liveuppdateringen avslutas.

Källa:
Officiell rösträkning


  • Publicerad:
    2018-03-04 23:10