MALMÖ. En restaurang i Malmö har polisanmälts för ”hets mot folkgrupp” efter att ha haft ”zigenarsoppa” på menyn.

På Lundavägens restaurang och grill i Malmö kunde man på menyn läsa ”zigenarsoppa (Alla ingredienser stulna)”. Nu är restaurangägaren Slavko Rasic polisanmäld för ”hets mot folkgrupp”.

”Jag tar detta som en man. Jag tycker inte att jag pekar ut någon med speciell ras när jag döper soppan till ’zigenarsoppa’”, säger Rasic. Påpekandet att alla ingredienser är stulna beskriver han som ett ”internt skämt”.

Domino Kai, romsk debattör, säger följande till SVT: ”Det här är bara ytterligare ett exempel på ’antiziganism’. Jag vet visserligen inte hur länge menyn har varit där men min första tanke är att man resonerar ’kan polisen så kan jag’”. Kai syftar på debatten om att polisen ska ha fört register över romer i Sverige. Han säger att: ” Registret fungerar som en legitimering av ’antiziganism’”.

Enligt Linda Pleym, informatör vid Malmöpolisen, ligger ärendet just nu på operativa gruppen. ”Vi ska titta på det. Men eftersom det inte finns någon frihetsberövad är det inget prioriterat ärende”, säger hon.

Källa:
Serverade ”zigenarsoppa” – polisanmäls


  • Publicerad:
    2013-10-30 14:15