UTRIKES. En man i Kanada sov bakom ratten på sin Tesla-elbil medan den automatiskt körde i 150 km/h.

En liknande Tesla Model S var medskyldig till landsvägsdramat i kanadensiska Ponoka. Foto: nakhon100 (CC BY 2.0)

En man i Kanada åtalas efter att han upptäcktes sova bakom ratten på en självkörande elbil av modell Tesla S, rapporterar Fox News.

Händelsen inträffade i Alberta 9 juli i år. Polismyndigheten hade fått in ett klagomål på att en Tesla Model S körde alldeles för fort på landsvägen nära staden Ponoka. Enligt ett uttalande från kanadensiska polisen var det heller inte fråga om någon vanlig ”tröttkörning”.

Bilen verkade vara självkörande, körandes i över 140 km/h, medan båda framsätena var helt tillbakafällda, och båda personerna i bilen verkade sova.

En trafikpolis försökte hejda Teslan genom att blinka med blåljus på sitt fordon, men då började Teslan automatiskt att accelerera och nådde en exakt hastighet på 150 km/h.

Föraren som sov åtalades för fortkörning och fick sitt körkort indraget i 24 timmar för att han hade varit för trött för att köra. Han ska även framträda i domstol i december för åtalspunkten grov vårdslöshet i trafik.

De så kallade självkörande moderna bilarna är ännu inte fullt utvecklade för att köra helt själva, säger polisintendent Gary Graham vid trafikpolisen i Alberta.

Även om tillverkare av nya fordon har inbyggda skyddsåtgärder för att förhindra förare från att dra nytta av de nya säkerhetssystemen i fordon, är dessa system är just det: Kompletterande säkerhetssystem. De är inte självkörande system, de kräver fortfarande att en förare ansvarar för körningen.


  • Publicerad:
    2020-09-18 10:10