INDIEN. Efter att det framkommit att McDonalds säljer halalslaktat kött har en massiv bojkottkampanj inletts mot den multinationella skräpmatskedjan av Indiens hinduer.

McDonaldsrestaurang i Bangalore, Indien. Foto: Flying Cloud (CC BY 2.0) .

När McDonalds på Twitter medgav att alla företagets restauranger är halalcerifierade inleddes en massiv bojkottkampanj mot skräpmatskedjan i Indien. Hashtagen #boycottmcdonalds har trendat på sociala medier och Indiens hinduer har ifrågasatt varför McDonalds inte använder den hinduiska slaktmetoden jhatka istället, då landet består av över en miljard hinduer.

Matfrågan är infekterad i Indien och skär på spänningen mellan muslimer och hinduer. Medan den muslimska minoriteten inte äter griskött, utan föredrar nöt, anses kon vara helig bland hinduer. Därför har majoritet av landets delstater har helt förbjudit slakt av nöt, vilket gör att muslimerna får svårt att få tag i kött som anses acceptabelt att äta.

Förbudet mot nötslakt har lett till att hinduistiska miliser patrullerar vägar för att undersöka ifall någon smugglar kor, samt attackerar människor som man misstänker för att äta nötkött.

Källa:
Hindunationalister i Indien bojkottar McDonalds


  • Publicerad:
    2019-08-30 13:00