I en ledare som publicerades på Hela Hälsingland under måndagen reflekterar Ljusnans Anders Eklund över arbetslösheten. Eklund inleder med att fråga sig själv vilka politiker och vilka partier som har receptet som löser ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten.

Anders Eklund i samtal med kollegorna Lilian Sjölund och Eva Cooper

Anders Eklund i samtal med kollegorna Lilian Sjölund och Eva Cooper

Anders Eklund konstaterar att den Socialdemokratiska regeringen under Göran Persson förlorade valet 2006 då man inte tagit frågan om arbetslösheten på tillräckligt stort allvar, och han menar att ”det nya allianssamarbetet framstod som både mer innovativt och trovärdigt när det gäller att få bukt med arbetslösheten”.

Även om Eklund menar att allianssamarbetet lyckats öka sysselsättningen något så medger han att ungdomsarbetslösheten av idag ligger på ungefär samma nivå som den gjorde 2006. Och ”vad är det som säger att en ny S-regering skulle lyckas bättre?”, frågar sig Eklund.

Han kommer sedan in på vad ledarna för Sveriges största politiska partier presenterar för lösningar på ungdomsarbetslösheten. Enligt Anders Eklund verkar det som att Fredrik Reinfeldt vill ha fler låglönejobb, men att han inte har några trovärdiga lösningar för att skapa dessa jobb. Stefan Löfven å sin sida presenterar idéer vilka bygger på en modell som redan prövats i Malmö, men som döms ut av Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu.

Anders Eklunds ledare avslutas på följande sätt: ”Kan det vara så illa att de politiska partierna mer eller mindre står handfallna inför ungdoms- och långtidsarbetslösheten? Och att deras olika förslag mer är ett spel för gallerierna. Ibland befarar jag det”.

Källa:

http://helahalsingland.se/ledare/1.5522802-har-nagot-parti-verkligen-recept-mot-arbetslosheten-


  • Publicerad:
    2013-01-29 13:23