VETLANDA. Motståndsrörelsens chef i Småland bemöter medielögnen om att aktivister i Vetlanda misshandlat en tant under en flygbladsutdelning.

Hampus Maijala i Vetlanda förra helgen.

Höglandsnytt som är ökända för sina tillspetsade och ofta underhållande rubriker skrev igår en artikel med rubriken ”TERROREXTRA: NAZISTATTACK I VETLANDA”. Nyheten rapporterade att ”minst två nazistiska och högerextrema grupper […] gick till attack mot Vetlanda” under gårdagen och fortsätter sedan: ”Under nazistattacken ska en kvinna på Stortorget ha knuffats till marken och slagit i huvudet.”

Ett flertal etablerade medier har också rapporterat om incidenten och gjort gällande att både Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige bedrev aktivism i Vetlanda under lördagen. Expressen skriver om händelsen och berättar om knuffen utan att nämna något om vad som föranledde den. De tre lokala Bonnier-tidningarna har en gemensam artikel som i ingressen nämner att kvinnan ska ha ”protesterat” mot att hon blev filmad innan hon blev knuffad. Bonnier-tidningarna nämner sedan i brödtexten att kvinnan erkänner att hon försökte ”fösa” bort kameran.

— En äldre kvinna fick sig en knuff när hon slog mot kameramannen och trillade omkull. En person är gripen och är inte släppt än, troligtvis misstänkt för misshandel, berättar Hampus Maijala för Nordfront.

Maijala är nästeschef i Näste 7 som är Nordiska motståndsrörelsens lokalavdelning i Småland. Han var inte själv på plats i Vetlanda under aktiviteten igår men har talat med aktivisterna som var där och de menar att medierapporteringen om det inträffade utelämnat den viktiga detaljen att det var kvinnan som gick till attack mot aktivisterna och inte tvärtom.

— Det ska till skillnad från medias rapportering ha varit en lättare knuff, sedan har hon ramlat oturligt och fick en mindre skada i ansiktet, tillägger Maijala.

Avslutningsvis förklarar Maijala att kvinnan som ramlade ska ha varit riktigt rabiat och otrevlig mot aktivisterna innan hon fick syn på kameramannen som dokumenterade aktionen och började följa efter denne och putta på kameran.


  • Publicerad:
    2021-03-21 12:00