IT-SÄKERHET. Utvecklaren bakom operativsystemet Windows som drabbats av den senaste tidens omfattande IT-attacker går nu ut och bekräftar att det var den amerikanska myndigheten NSA som skapade det verktyg som nu bland annat slår ut sjukhusdatorer världen över.

Den omfattande IT-attacken, som redan bekräftats drabba över 200 000 datorer världen över genom att kryptera och låsa ut användaren ifrån all data och kräva betalning för att kunna låsas upp, kallas Wannacry-attacken.

Det virusliknande ransomware-verktyget skapades av den amerikanska myndigheten NSA som nyttjar en sårbarhet i äldre Windows-system. Verktyget som används i den storskaliga attacken var ett av de program som kom ut vid en läcka från myndigheten. Det bekräftar nu Microsofts chefsjurist Brad Smith i ett officiellt blogginlägg.

Detta har nu bland annat orsakat att datorer på sjukhus slagits ut.

Smith vill också utöver att slå fast att Wannacry-attacken använder sig av verktyg ifrån NSA, påpeka att vissa regeringar sitter och hamstrar sårbarheter i olika mjukvaror utan att meddela mjukvaruutvecklarna och utsätter därmed sina egna medborgare för fara.

Microsoft har tidigare vägrat att erkänna att det var en sårbarhet i deras system som utnyttjats.


  • Publicerad:
    2017-05-16 10:30