GRAN CANARIA. I tisdags gick runt 150 så kallade ”flyktingar” bärsärkagång i det lägenhetshotell i Puerto Rico på Gran Canaria där de inkvarterats. Platsen beskrivs som en krutdurk och polisen kräver nu förstärkning.

Flyktingarna ställde till med kaos på Gran Canaria. Foto: Twitter.

I tisdags skedde ett upplopp bland de runt 150 så kallade ”flyktingar” som huseras i Porto Bello, ett hotellkomplex i Puerto Rico i kommunen Mogán på södra Gran Canaria, skriver den spanska nättidningen El Español.

— Jag har varit polis i 15 år och jag har aldrig befunnit mig i en sådan situation. Det såg ut som ett brasilianskt fängelse, som när man ser ett av dessa upplopp på TV. En revolt. Invandrarna hade helt tagit över lägenheterna. Det fanns människor på hustaken, några bröt upp fönster, helt berusade, andra slängde ut alla slags föremål genom fönstren, berättar en av poliserna som deltog i insatsen i Porto Bello.

Platsen beskrivs som en krutdurk där det varje dag uppstår nya konflikter och där en regelrätt strid ägde rum i gryningen på tisdagsmorgonen.

Det krossades möbler, mikrovågsugnar flög omkring, lärare och säkerhetsstyrkor som närmade sig attackerades med stenar, det var strider och övergrepp. I receptionen förankrade sig ett halvt dussin lärare och kunde inte lämna platsen eftersom de då skulle attackeras. På golvet i komplexet låg krossat glas, blandat med blodfläckar från migranterna själva.

Fyra personer har gripits efter upploppet. De är samtliga marockaner, varav tre är minderåriga.

I lägenhetskomplexet Porto Bello accepteras endast minderåriga, även om många egentligen är äldre. Enligt El Español låtsas många vara minderåriga och det är svårt att avgöra vilka som verkligen är under 18 år och vilka som ljuger.

Tidningen har fått tillgång till videor och foton som tagits under och efter upploppet. Lägenheterna är allvarligt skadade, något som hotellet dock valt att inte kommentera.

Polisen kräver nu förstärkning. Enligt lokala källor är det som skett inte ett isolerat fall utan en eskalering av våld som ännu inte sett sitt slut. Läget har förändrats från att tillrättavisa migranter för att de simmar i poolen utan tillstånd, till att inte kunna hindra ett fullkomligt upplopp. Något man alltså befarar kan komma att upprepas.


  • Publicerad:
    2021-02-15 09:55