KOLONISATION. En kraftig ökning av den illegala invandringen till Europa leder till att Migrationsverket nu höjer prognosen för antalet asylsökande som kommer att ta sig till Sverige i år.

Foto: BBC. Klicka för att se en större och mer detaljerad bild.

Foto: BBC. Klicka för att se en större och mer detaljerad bild.

Brittiska BBC rapporterar idag att antalet illegala invandrare till Europa har stigit kraftigt jämfört med tidigare perioder.

Mellan januari och april i år beräknas 42 000 invandrare ha korsat Medelhavet via Libyen. En siffra som stiger upp till 60 000 om man räknar med sju andra rutter in i Europa. Siffran överstiger den invandring vi såg 2011 under den arabiska våren, enligt uppgifter från EU:s gränsbyrå Frontex.

Till följd av detta så höjde Migrationsverket nyligen sin prognos för antalet asylsökande i Sverige under 2014 till totalt 61 000, där 38 procent beräknas komma från Syrien.

Anledningen till ökningen av invandringen förklaras bland annat med att vägen över Libyen varit stängd under en längre tid, och att det under den tiden byggdes upp ett behov som nu släppts lös när situationen i landet börjat stabilisera sig igen.

Uppskattningar gör gällande att kanske hela 300 000 människor, främst från de subsahariska delarna av Afrika, befinner sig i Libyen och väntar på att ta sig in i Europa.

De flesta illegala invandrarna anländer till Italien. Hittills i år uppskattas över 39 000 utomeuropéer ha tagit sig in i Italien. Dagligen betalar Italien motsvarande 2 700 000 kronor för patruller som försöker förhindra den illegala invandringen som sker över Medelhavet.

Svenska medier som rapporterar om denna nyhet nämner till skillnad från BBC inte att invandringen sker på illegal väg. Istället lyfter en TT-notis fram att många av de som tar sig till Europa är personer som flyr från Syrien.

Källa:
Illegal EU migration surges as thousands flock to Italy


  • Publicerad:
    2014-05-30 12:50