ASIEN. Militärkupp i Myanmar. Militären hävdar att det skett valfusk under höstens val och har därför gjort en gryningsräd och arresterat landets ledning.

President Obama, Hillary Clinton och Aung San Suu Kyi Foto: Public Domain

Militären påstår att det har förekommit valfusk och har därför i en gryningsräd arresterat flera av landets ledare. Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi var en av dem. 1991 vann hon Nobels fredspris, en bedrift som hon delar med flera krigshetsare som Henry Kissinger, Al Gore, Barack Obama och den israeliska premiärministern Menachem Begin. Begin ledde Israel när palestinska flyktingar massakrerades i Libanon av Israels allierade.

Förutom arresteringen av Aung San Suu Kyi så arresterades även Presidenten Win Myiet och flera medlemmar ur regeringen i gryningsräden. Det påstådda valfusket skall ha skett i november då Suu Kyis styrande parti National Leauge for Democracy (NLD) vann. På partiets hemsida säger Suu Kyi att folket inte skall acceptera kuppen. Militären själva har gått ut i en militärkontrollerad TV-kanal och sagt till folket att det råder ett års undantagstillstånd.

Överbefälhavaren Min Aung Hlaing är den som har makten i Myanmar nu.

General Min Aung Hlaing Foto: Public Domain

Aung Hlaing har blivit anklagad av det internationella samfundet för att bryta mot flera mänskliga rättigheter. Han anklagas för att etniskt och religiöst diskriminerat och förföljt landets västra population som är Rohingyer. Rohingyerna skiljer sig etniskt och religiöst från de andra folkslagen i Myanmar. Etniskt för att de är mer lika människorna i Bangladesh och religiöst för att de är muslimer.

Konflikten mellan folken har eskalerat under flera årtionden och Myanmar har valt att göra människor ur folkgruppen statslösa för de anser att människorna egentligen tillhör Bangladesh.

Rohingyer Foto: Tasnim News Agency (CC BY 4.0)

I Sverige och i världen har reaktionerna varit negativa. Utrikesminister Ann Linde fördömer kuppen på Twitter och uppmanar att de fängslade individerna skall släppas ”omedelbart och villkorslöst.” Kritik har kommit från FN och från USA:s judiska utrikesminister Anthony Blinken. Även Boris Johnson är negativt inställd till kuppen enligt Omni. Enligt Reuters var Aung San Suu Kyi personen som det globalistiska västerlandet stött under en längre tid, ett arbete som nu spolierats av militärkuppen. Myanmar kallas även ibland för Burma.


  • Publicerad:
    2021-02-01 11:40