HBTQP Bögflaggor i Norge konfiskeras och förstörs genom att brännas, klottras ner och skäras upp. Motståndet mot homolobbyn ska enligt Frihetskamp vara på uppgång i landet.

Flera regnbågsflaggor över hela Norge har konfiskerats och förstörts den senaste tiden. Flaggorna tas ner och bränns, klottras ner och blir sönderskurna. Skolor och bostadsrättsföreningar har funnit sina flaggor förstörda, några har inte fått hänga mer än några timmar. Detta rapporterar norska public service-bolaget NRK.

I torsdags ska en stor hbtqp-lobbyflagga ha konfiskerats i det norska länet Innlandet, med efterföljande förstörelse livestreamad på TikTok. Kultur- och jämställdhetsminister Lubna Jaffery (Arbeiderpartiet), som har utländsk bakgrund, är en av dem som fördömer det folkliga motståndet och uttrycker att det inte har något med yttrandefrihet att göra.

– Det är oacceptabelt år 2024 att folk inte får lov att hissa prideflaggan. Att ta ner och förstöra någon annans flagga har inget med yttrandefrihet att göra, säger Jaffery.

Även biträdande rektor Rune Byre Gåsemyr på Bøler skola, där regnbågsflaggor har förstörts flera gånger under flera år, uttalar sig om händelsen:

– Flaggorna har förstörts flera gånger de senaste åren. Det har hänt på några skolor i närheten och i området också. Det är sorgligt att någon tar ner dem och sätter eld på dem, berättar Rune.

Man antar att inte alla incidenter anmäls, men enligt NRK har Oslopolisen mottagit allt fler anmälningar om flaggmotstånd 2023 och 2024. Anmälningar om ”hat mot hbtq-personer” har också ökat mycket de senaste åren. PST (Polisens säkerhetstjänst) agerade nyligen mot unga ”extremister”, varav många uttryckte missnöje med hbtqp-lobbyn.

Motståndet mot homolobbyn har varit stort den senaste tiden. Bland annat var det nyligen oenighet kring att Ålesunds kommun införde ett förbud mot regnbågsflaggor på skolor i kommunen. En stor del av föräldrarna i Norge har också nyligen valt att organisera sig mot skol-Pride och hålla sina barn hemma från skolan under påtvingade Pride-markeringar och undervisning i radikal könsteori.

Artikeln är en översättning av ”Pride-flagg destrueres over hele landet – Ap-minister misfornøyd” från norska frihetskamp.net.