NÄSTE 2. I veckan besökte Motståndsrörelsen ett ”föredrag” om just Motståndsrörelsen som hölls av Rättvisepartiet Socialisterna.

Föreläsningen hölls i Frivilligcentralen Oscars lokal, bara ett stenkast från Järntorget. Arrangörerna hade i förväg uppmanat folk att vara på plats i god tid eftersom sittplatserna förväntades gå åt i rask takt. En av Nordfronts medarbetare tog ledigt och var på plats för att få sittplats – något som i princip vemsomhelst kunnat få närsomhelst. Åhörarna bestod i övrigt främst av pensionärer. Tilläggas bör att gratis fika följde föreläsningen och att en av pensionärerna sov sig igenom föreläsningen för att därefter vakna till kaffet.

Fin lokal men långt ifrån full.

Talare var Amer Mohammed Ali, som själv medger att han saknar identitet. Pappan är från Turkiet, mamman är från Libanon, själv är Amer född i Tyskland men uppväxt i Sverige. En rotlös världsmedborgare så som alltför många andra. I Rättvisepartiet Socialisterna sitter han som ordförande i Västsverige. Rättvisepartiet Socialisterna är trotskister, även om de i likhet med de flesta andra marxistiska grupperingar främst tycks inrikta sig på ”kampen mot nazismen”. Man är oroad över den ökade nationalsocialistiska närvaron i Västsverige – och då i synnerhet på Järntorget.

Precis som väntat hade föreläsaren svårt att hålla sig till dagens ämne, utan talade istället främst om påstådda brottsliga handlingar och hur allmänt skräckinjagande nationalsocialister är – och då särskilt om de är organiserade i Nordiska motståndsrörelsen. Ett exempel på detta är när Amer talar om ”bombhärvan i Göteborg” där han ropar ”varg!” och låter sina fantasier ta överhand. Uppenbarligen har Rättvisepartiet Socialisterna samma problem med premissen ”oskyldig tills dess att motsatsen bevisats” som lögnmedia överlag.

Amer beskriver vidare Motståndsrörelsen som ett gäng på 200 till 300 hemska våldsidkande personer som endast är ute efter att misshandla småtjejer på Järntorget eller attackera fredliga vänsterdemonstrationer. Han redogör även för att ”nazismen” inte ens är en ideologi – utan först och främst en våldsorganisation. Enligt Amer (och Hollywood) är inte längre ”antisemitism” en del av dagens ”nazism”. Det framträdande är istället ”förberedelse för krig”, vilket beskrivs som en ny fas av ”nazismen”.

Amer Mohammed Ali promotar boken ”Från Kungsan till Kärrtorp – lärdomar av 25 års antirasism”.

Efter att om och om igen ha påtalat hur pass farlig Motståndsrörelsen är, borde väl alla förstå att man måste gå samman mot denna domedagsrörelse? Medan Amer maler på om ”nazismen” och dess benägenhet till våld kommer föreläsningens första invändning. En herre, som filmade föreläsningen, undrade hur allt detta våld gick ihop med Motståndsrörelsens egna regler om förbud mot offensivt våld. Amer försökte besvara frågan efter bästa förmåga, men den skeptiska herren hade uppenbarligen läst på mer om föreläsningens ämne än föreläsaren själv!

Amer fortsätter att prata om vården, skolan, lärarflykten, flyktingförläggningar och så vidare. Trots att han uppenbarligen inte är medveten om orsakerna till dessa problem lyckas han ändå röra vid flera svåra frågor av idag. När han kom in på ämnet ekonomi blev flera i publiken intresserade. En av åhörarna påpekade att judarna i början var de enda som fick låna ut pengar mot ränta. Amer får då frågan om det inte vore en bra idé att låta förstatliga bankerna och låta räntan bli en form av skatt istället för att den sugs ut ur realekonomin av privata intressen. Detta var förvånansvärt något som Amers parti ställde sig bakom! Tänka sig, de vill förstatliga bankerna, alltså ta ifrån de gamla judiska bankfamiljerna deras levebröd. Återigen saknas koppling till verkligheten och vetskapen om att det var precis detta Adolf Hitler gjorde så fort han kom till makten i Tyskland.

En kvinna i publiken sade lite skämtsamt, på ämnet ekonomi, att hon minsann är judinna och kan erbjuda sig att låna ut pengar för att hon var superrik. Det framgick dock inte om hon lyckades binda några nya skuldslavar till sig efter denna dag.

En annan herre frågade om inte Rättvisepartiet Socialisterna skulle kunna göra gemensam sak med Motståndsrörelsen, tillsammans mot storkapitalet. Svar undveks dock mycket akrobatiskt, även om åhörarna tyckte att det var en spännande fråga. Troligen var detta inte vad Amer och hans parti räknat med: att hålla en föreläsning för att svartmåla sina politiska motståndare – som istället slutar med att åhörarna diskuterar om inte trotskisterna kan kämpa tillsammans med just nationalsocialisterna för att krossa kapitalismen.

I lokalen hade man även ett försäljningsbord med folkfientlig och kommunistisk propaganda.

Efteråt bjöds det på fika samtidigt som det hölls frågestund. Bland frågeställarna undrade man hur man kunde undgå att vara odemokratisk om man försöker att blockera andras allra mest grundläggande demokratiska rättigheter, så som demonstrationsrätt eller yttrandefrihet och tryckfrihet. Även i sådana frågeställningar undveks svar mycket skickligt och rutinerat.

Nordfronts journalist på plats samtalade även med herren som filmat föreläsningen. Han visade sig vara lärare som läst in sig en aning på ämnet Nordiska motståndsrörelsen och var villig att dela med sig av sitt filmmaterial, vilket kommer att släppas inom en snar framtid.

Sammanfattningsvis kan eventuella trotskister eller andra nyfikna läsa Tobias Lindbergs artikel ”Varningar från en före detta vänsterextremist”.


  • Publicerad:
    2017-03-26 17:39