MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Nordiska motståndsrörelsen kommer inte utesluta en i domstol dömd dansk, är resultatet av en egen utredning.

Dansken Jacob Vullum Andersen, tidigare nästeschef för Nordiska motståndsrörelsen i landet, dömdes för en månad sedan till ett års fängelse för att ha vandaliserat en judisk gravplats, dekorerat  en AFA-kopplad lokal med nationalsocialistisk propaganda och för att ha målat om en regnbågsfärgad bänk i gröna och vita färger.

Nu har Motståndsrörelsen släppt ett uttalande, där man skriver att en egen utredning genomförts i ärendet. Resultatet blev att Vullum Andersen är skyldig till dekorationen av lokalen och ommålningen av bänken, vilket han tagit på sig, men oskyldig till vandaliseringen av gravplatsen. Anledningen till det sistnämnda är enligt organisationen att Vullum Andersen nekar och att det saknas bevisning som knyter honom och en medåtalad kamrat till till vandaliseringen.

Som exempel på vilken bevisning som saknas nämner Motståndsrörelsens Nordenråd DNA-spår, fotavtryck, vittnen och säkrad kommunikation. Det som däremot fanns var målarfärg hos den medåtalade som ”kan ha varit” samma färg som använts på kyrkogården, samt klistermärken hos Vullum Andersen som liknar ett klistermärke som satts upp på kyrkogården, dock inte likadana.

Dessutom har man befunnit sig i staden Randers, där gravplatsen ligger, under natten, men då genomförde man enligt egen utsago aktionen mot parkbänken och vänsterlokalen samtidigt som ingenting knyter dem till gravplatsvandaliseringen, som man inte ens vet exakt när den inträffade.

De bägge danskarna är, då motsatsen inte bevisats, att se som oskyldiga till gravvandaliseringen enligt Nordenrådet.

Läs uttalandet i sin helhet HÄR.


  • Publicerad:
    2020-11-22 19:15