Nyligen dömdes en av världens främsta experter på andra världskriget, 67-årige David Irving, till tre års fängelse för att i ett föredrag för 17 år sedan ”förnekat förintelsen av de europeiska judarna”. Från sin fängelsecell har Irving låtit sig intervjuas av ett antal tidningar, men efter att ha ”sagt vissa saker” har den rätten dragits tillbaka.

Enligt Alexandra Mathes, språkrör för statens domstol i Wien, är det ovanligt att en domare låter fångar tala med tidningar. Men eftersom medias intresse i Irving-fallet varit så stort har man från början gått med på detta. När det nu visat sig att Irving ”sagt vissa saker” har man dragit tillbaka den rätten. Några exempel på detta vill hon dock inte uppge.

David Irving har emellertid uttalat vissa saker som sannolikt inte varit förbudsstaten Österrike till någon glädje.

I en intervju till österrikiska Die Presse förra veckan beskrev Irving censurlagen han dömts för såsom ”löjlig”.

Till BBC har Irving upprepat ståndpunkterna från sin storsäljare Hitlers War, att om det överhuvudtaget existerat några gasningar av judar så hade Hitler och de övriga ledarna i tredje rikets inre krets ingen kännedom om detta. Än mindre att det finns några bevis för ett sådant påstående. Han poängterade också det faktum att sjuka fångar i läger såsom Auschwitz omhändertogs och vårdades av SS, vilket är en ineffektiv metod om man haft avsikten att utrota dem.

Irving har sedan tidigare överklagat den treåriga domen. Detta har även den österrikiska statens åklagare som vill se Irving dömd till maxstraffet på tio år.

Läs mer om domen mot David Irving.


  • Publicerad:
    2006-03-12 00:00