UTRIKES. Under en minnesceremoni med flera europeiska diplomater närvarande skedde en sprängning i Jeddah med flera skadade.

Under onsdagens morgon skedde en explosion på den icke-muslimska kyrkogården i Jeddah, Saudiarabiens huvudstad, rapporterar Al-Jazeera.

Det var under den årliga minnesceremonin av första världskrigets slut som attacken hände.

Minnesceremonin firar vapenstilleståndet mellan Tyskland och de allierade 1918.

Närvarande var bland annat diplomater från Frankrike, Grekland, Storbritannien och Italien.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian kommenterade händelsen:

— Denna årliga ceremoni för att minnas slutet på första världskriget på en icke-muslimsk kyrkogård i Jeddah, med många diplomater närvarande, var måltavla för en attack denna morgon och skadade flera stycken.

Explosionen var också bekräftad av en grekisk diplomat som dock avböjde att säga sitt namn till Reuters nyhetsbyrå:

— Det var någon slags explosion på den icke-muslimska kyrkogården i Jeddah. Det är fyra skadade, en av dem från Grekland.

Frankrike satte omedelbart risken för terrorattentat för franska medborgare i Saudiarabien på högsta beredskap.

Frankrike har varit utsatt för flera attentat sedan läraren Samuel Paty visade teckningar på profeten Muhammed för sin skolklass och som var orsaken till att han brutalt blev halshuggen 16 oktober.

Emmanuel Macron, Frankrikes president, har försvarat teckningarna som en del av Frankrikes yttrandefrihet.

Förra månaden knivhögg och skadade en saudiarab en fransk vakt utanför franska konsulatet i Jeddah. Samma dag dödades tre personer i en kyrka i Nice i södra Frankrike.

Den muslimska världen har ytterligare ökat sitt hat mot Macron efter det europeiska toppmötet i tisdags där Macron var värd.

Där planerade man en gemensam strategi för att bekämpa islamistisk radikalism efter att fyra personer blev dödade i Wien förra veckan.

Saudiaraberna själva har ännu inte officiellt kommenterat händelsen i statlig media.

Kung Salman bin Abdulaziz Al Saud ska ikväll ha sin årliga presentation över vad som gäller för nationen det kommande året men ingenting verkar nämnas om detta.


  • Publicerad:
    2020-11-11 17:40