RYSSLAND. Den årligt återkommande Ryska marschen har i år förbjudits i Moskva. ”Det kommer definitivt bli en rysk marsch i år”, säger dock en av arrangörerna.

Ryska marschen 2013.

Ryska marschen 2013.

Ryska marschen är en årlig demonstration i Ryssland där nationalister av olika falanger demonstrerar tillsammans för nationell stolthet. Förra året mobiliserades 30 000 ryssar och 20 000 bara i Moskva.

Genom Ryska marschen har ryska nationalister lyckats ”kuppa” Nationella enhetsdagen den 4 november som gjordes till helgdag 2005. Därför har marschen inte varit alltför uppskattad hos regimen. Och i år har regimens representanter förbjudit marschen, åtminstone i Moskva.

Det är de kommunala myndigheterna i Moskva som denna vecka förvägrat arrangörerna att hålla marschen i Moskva genom att lägga ut byråkratiska hinder. Detta uppger Dmitry Demushkin, som är en av arrangörerna, till The Moscow Times.

Demushkin, som var ledare för Slaviska unionen som förbjöds 2010 på grund av kopplingar till nationalsocialism, säger att arrangörerna i sin ansökan hade uppgett tio möjliga rutter för marschen som en ”kompromiss” med kommunala myndigheter. Istället avslog myndigheterna denna ansökan eftersom arrangörerna visat sig ”oförmögna att välja en rutt”.

Demushkin säger dock att byråkratiska hinder inte kommer att stoppa marschen från att genomföras.

– Vi förbereder oss för att skicka våra handlingar igen på det sätt myndigheterna begärde och diskutera fram var mötet borde äga rum. Vi förhandlar med stadshuset just nu. Vi kommer göra vad de frågar om, och det kommer definitivt att bli en rysk mars i år, säger Demushkin till The Moscow Times.

Källor:
Moscow’s Annual Nationalist March Runs Into Hitches With Authorities
Moscow magistrate convict Russian nationalist of extremism


  • Publicerad:
    2014-10-25 20:00