UTRIKES. Närmare 1 700 personer har gripits efter en två månader lång insats mot nätpedofiler i USA, rapporterar AP.

Av de gripna misstänks 308 själva ha begått sexuella övergrepp mot barn eller deltagit i produktionen av material där barn utsätts för övergrepp. Övriga gripna misstänks ha spridit eller innehaft övergreppsbilder.

Utredarna säger att de förutom producenter har inriktat sig på misstänkta som har försökt locka barn via internet för sexuella ändamål, och på sådana som har rest till andra stater eller länder för att utnyttja barn eller organisera trafficking.

Det amerikanska justitiedepartementet bekräftade gripandena på tisdagen.

— Sexuella övergrepp mot barn är avskyvärt och skadar de mest oskyldiga och sårbara av alla. Vi måste använda lagens fulla kraft mot förövarna, säger USA:s justitieminister William Barr i ett uttalande.

Den nationellt koordinerade insatsen genomfördes av enheter inom satsningen ICAC som lanserades av justitiedepartementet för 20 år sedan i syfte att bekämpa nätpedofili. Satsningen har sedan dess lett till över 95 000 gripanden.

Den senaste insatsen har också inneburit identifiering av 357 barn som utsatts för sexuella övergrepp i samband med produktionen av materialet. Över 18 500 påstådda brott mot barn har granskats, skriver AP.

Källa:
Feds: Nearly 1,700 arrested in child porn, abuse crackdown


  • Publicerad:
    2019-06-12 12:00