USA. I juni ägde ett skottdrama rum vid en Walmart-butik i Greenville. I åtalet, som kom i veckan, framgår att mannen valde ut sina offer på grundval av ras – något som förtigits under tre månader.

LAKIM_FAUST_2_jpg

På förmiddagen den 21 juni kommer en man med skottsäker väst och ett gevär laddat med 100 patroner in i en Walmart-butik. Han avlossar en mängd salvor mot människor som står utanför butiken och intill en advokatfirma.

Polisen tvingades skjuta gärningsmannen, som nu återhämtat sig och befinner sig i häktet. Efteråt har polisen beslagtagit dator och dokument från mannens hem som visat att han hade en plan för attacken och ville skjuta ett större antal människor. I övrigt har polisen varit förtegen om fallet.

Nu har mannen, 23-årige Lakim Faust, åtalats på 14 punkter, inklusive fyra fall av försök till mord av första graden. Lakim Faust lyckades inte döda någon, men tre av hans offer har fått permanenta och invalidiserande skador. I åtalet framgår att Lakim Faust valde ut sina offer på grundval av ras och det är nu upp till åklagaren att bevisa detta i en rättegång.

Under tre månader har polis och massmedia vetat om att Lakim Faust, en svart man, gav sig på fyra vita personer utan att någon gjort några kopplingar till rasism förrän nu. Även svensk media, exempelvis Aftonbladet, skrev tidigare om händelsen, men har tigit sedan åtalet kom ut i måndags.

Källa:
Greenville Wal-Mart Shooter Picked Victims By Race


  • Publicerad:
    2013-09-27 23:35