PARASITER. Flera resväskor fulla med smutstvätt är vad paret Netanyahu tar med sig vid statsbesök utomlands – för att få sin tvätt tvättad gratis.

Parasiterna Benjamin och Sara Netanyahu. Foto: Middle East Monitor.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans hustru Sara har tagit för vana att ta med sig stora mängder smutstvätt på statsbesök, för att utnyttja gratis kemtvätt i värdlandet. Detta rapporterar Washington Post och TT.

Under de senaste åren har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru fått ett ovanligt rykte bland de anställda vid Vita husets gästhus i Washington D.C. – de tar med sig flera väskor smutstvätt på sina statsbesök för att få sina kläder tvättade.

Washington Post har enligt TT talat med tjänstemän från både den tidigare presidenten Barack Obamas och nuvarande presidenten Donald Trumps administration, och fått dessa uppgifter bekräftade.

Kemtvätten är en förmån för utländska gäster till den amerikanska presidenten, men används sällan i någon större utsträckning eftersom statsbesöken brukar vara korta. Men det judiska paret Netanyahu tar alltså med sig extra mycket smutstvätt för att åtnjuta tvättservicen.

— Paret Netanyahu är de enda som faktiskt tar med sig väskor med smutstvätt för att få den tvättad. Efter flera besök blev det tydligt att det här gjordes med flit, säger en tjänsteman till Washington Post.

Nyheten lyfts bland annat i israeliska Ha’aretz , som skriver att detta stämmer överens med vad som tidigare har rapporterats i israeliska medier. År 2016 fick Benjamin Netanyahu en domstol att stoppa offentliggörandet av kvitton från tvättjänster till premiärministerns residens, med hänvisning till familjens personliga integritet.

En tidigare medarbetare till Netanyahu som vittnat mot honom i den pågående korruptionsrättegången sade för två år sedan att paret Netanyahu alltid tar med sig resväskor fulla med smutstvätt på resor.

Den israeliska ambassaden i Washington förnekar anklagelserna, och säger till Washington Post att de är ”grundlösa och absurda”, i så fall lika absurda som premiärministerparet själva, då ”anklagelserna” inte är några anklagelser om brottslig verksamhet, utan bara pekar på ett visst och välbekant parasitiskt beteende.


  • Publicerad:
    2020-12-01 12:00