REPORTAGE. Lördagen den 27 juli höll Motståndsrörelsen en vikingakamp i Dalarna. Genom en rad olika tävlingar utsågs Årets nordman och sent på lördagskvällen lanserades Motståndsrörelsen i Danmark samt Nordfront.dk.

vikingakampen_dk1

Redan under fredagskvällen började förväntansfulla deltagare anlända till Dalarna och lokalen som skulle användas som utgångspunkt för lördagens tävlingar. Väl på plats bjöds de anlända på fika innan arrangörerna gick igenom hur helgen i grova drag skulle komma att se ut. Under fredagskvällen fanns det också gott om tid över till att samtala med kamrater från hela Norden innan det var dags att sova.

På lördagsmorgonen serverades frukost runt halv nio och vissa hann även med ett morgondopp innan frukosten. Allt fler deltagare strömmade också till både sent på natten och tidigt på morgonen.

Strax efter tio hölls det information om de tre första tävlingsgrenarna: blixtboll, dragkamp och paintball. Därefter samlades inträde in samtidigt som deltagarna fick möjlighet att handla produkter från förlaget, vilket många också passade på att göra. Bland annat såldes de sista exemplaren av de gröna t-tröjorna slut och många passade även på att köpa Motståndsrörelsens nya pins.

vikingakampen_uppst

Efter en kort promenad till en närliggande fotbollsplan inleddes vikingakampen med blixtboll, en variant av rugby. Deltagarna delades upp i sex olika lag och matcherna pågick i tio minuter uppdelat i två halvlekar.

vikingakampen_rugby1

Vinnare av blixtbollsturneringen blev slutligen Lag 6 som besegrade Lag 5 i finalen. Med blixtbollen avklarad blev det dags för dragkamp, en gren där många av lagen kämpade tappert och visade att man ville vinna. Dragkampen vanns dock solklart av Lag 1 men Lag 4 utmärkte sig även i den avgörande kampen om andraplatsen.

vikingakampen_dragk3

Runt tretiden togs en tillfällig paus från tävlandet då det blivit dags för en sen lunch. Kökslaget hade gjort i ordning hemmagjorda köttbullar av kött som en jordbrukande stödmedlem donerat till organisationen. Maten uppskattades av deltagarna och många var ivriga att få ta en andra portion efter att alla hade fått sin första portion.

vikingakampen_pojke

Kvart i fem åkte sedan de tävlande lagen iväg för att avgöra vilket lag som skulle komma att vinna den första delen av vikingakampen. Den sista och avgörande grenen här var paintball och när alla lag mött alla stod Lag 6 som vinnare av både detta moment och lagtävlingen som sådan.

vikingakampen_paintb2

När lagtävlingen klarats av var det dags för individuella grenar där kämparna från Lag 6 skulle göra upp om vem som skulle bli Årets nordman. De individuella grenarna skulle komma att testa deltagarnas snabbhet, styrka och intelligens.

vikingakampen_lopning

Den första individuella grenen var 400 meter löpning. Den andra grenen kallades ”bullet hold” och går ut på att man med en ”gripper” ska klämma åt en kula som man bundit fast en vikt vid. Slutligen lästes det upp gåtor för de tävlande och den som inte kunde svara på gåtan slogs ut ur grenen tills det till sist bara var en person kvar.

"Bullet hold"

”Bullet hold”

Alla kämpade tappert men till slut stod det mellan två personer och en sista omgång av ”bullet hold” fick avgöra vem som skulle bli Årets nordman. Julius Blomberg, från Näste 1, stod till sist som segrare och blev Årets nordman efter att genom en stark viljeinsats ha vunnit den avgörande grenen.

Årets nordman, Julius Blomberg, står här med priset han vann.

Årets nordman, Julius Blomberg, står här med priset han vann.

På kvällen efter att det bjudits på middag höll även Motståndsrörelsens ledare, Klas Lund, ett tal där han lyfte fram ett flertal personer som utmärkt sig i kampen under den första halvan av 2013. Framför allt var det Nordfronts chefredaktör, Fredrik Vejdeland, som utmärkt sig genom sitt ihärdiga arbete med hemsidan där han ofta fått täcka upp för andra. Även många andra medlemmar lyftes fram av Lund, såväl döda som levande samt både närvarande och sådana som befinner sig på okänd ort.

Motståndsrörelsens ledare talar.

Motståndsrörelsens ledare talar.

Efter talet av Klas Lund var det en kortare paus innan vad som i efterhand visade sig vara helgens höjdpunkt inträffade: lanseringen av Motståndsrörelsen i Danmark och Nordfront.dk. Det var Pär Öberg, vikingakampens arrangör och medlem av Motståndsrörelsens riksledning, som fick äran att meddela dessa glada nyheter som möttes av vad som förmodligen var de längsta och kraftfullaste applåderna som någonsin hörts i lokalen man befann sig i. Efter Öbergs tal talade även en av de danska kamraterna som var på plats och även hans tal möttes av kraftfulla applåder. Öberg meddelade därefter att baren var öppen, där det bjöds på dansk öl.

DK-illustrasjon

Helgens höjdpunkt var när de danska kamraterna hälsades välkomna in i Nordiska motståndsrörelsen.

Ett sista tal hölls slutligen av Simon Lindberg. Som vanligt talade Lindberg med stor inlevelse och talet, som handlade om Norden och kampen, möttes av varma applåder från åhörarna.

vikingakampen_lindberg

Under kvällen kunde deltagarna sedan lyssna på livemusik och vissa lyckades hålla sig vakna väldigt länge innan de slutligen gick och la sig för att sova.

Klockan nio på söndagsmorgonen bjöds det på frukost innan det var dags att packa ihop, städa och ta farväl för den här gången.


  • Publicerad:
    2013-07-29 22:00