NORDEN. Davidsstjärnan har inget med norskt julfirande att göra. Därför har Strands borgmästare bett en kyrka att ta bort den.

Judarnas davidsstjärna uppfattas av många människor i världen som en hatsymbol.

Det är borgmästaren i den norska kommunen Strand Irene Heng Lauvsnes som har bett Klippen pingstkyrka att plocka ned sin juldekoration som föreställer en davidsstjärna. Skälet är att davidsstjärnan kan ”förknippas för mycket med judar och Israel”.

Denna nyhet har spritt sig ända till Israel och tidningen The Times of Israel.

Men det är inte i första hand Lauvsnes som anser att davidsstjärnan är opassande som juldekoration. Hennes uppmaning till Klippen pingstkyrka kom efter att hon hade fått ta emot ett flertal klagomål från allmänheten gällande den uppsatta davidsstjärnan.

Istället för att ha en davidsstjärna vill boende i Strand att den ersätts med en ”traditionell julstjärna”. Skälet är att parken måste förbli neutral, särskilt nu då ämnet är kontroversiellt, säger Lauvsnes till norska Aftenbladet.

Beslut om saken har i skrivande stund inte fattats.

The Times of Israel rapporterar inte huruvida det är norrmän som har klagat på davidsstjärnan, eller om det är exempelvis palestinier eller andra semiter som har protesterat mot den. Strands befolkning har ökat med nästan 20 procent under de senaste tio åren. Hur många av dem som är rasfrämlingar anges inte i lätt tillgänglig statistik.

Förutom att davidsstjärnan för mycket kan förknippas med judar och Israel, firar judar som håller på sin religion inte jul.

Källa:
Norwegian mayor asks church to take down Star of David decoration


  • Publicerad:
    2019-12-01 23:30