USA. Under torsdagen svensk tid ska den 28-årige marinkårsveteranen Ian Long ha attackerat nattklubben Borderline Bar & Grill i den kaliforniska staden Thousand Oaks där hundratals studenter befann sig. Totalt ska 13 personer ha dött under attacken, inklusive gärningsmannen och en polis.

Minst 11 personer ska ha skadats efter att en man i 20-årsåldern, iklädd svart hatt och rock, ska ha öppnat eld mot nattklubben Borderline Bar & Grill i den kaliforniska staden Thousand Oaks. Hundratals studenter befann sig på nattklubben vid tiden för attacken, då det pågick en collagefest med countrytema.

Enligt vittnen ska gärningsmannen ha kastat rökgranater mot nattklubben innan han öppnade eld med ett halvautomatiskt gevär. Först ha han skjutit mot nattklubbens dörrvakt, för att sedan skjuta den unga kassörskan, innan han fortsatte in på nattklubbens kontor.

Thousand Oaks-polisen säger under en pressträff att en polisman är en av de skadade, att antalet skadade kan komma att uppdateras och att den misstänkte gärningsmannen fortfarande är på fri fot. Man menar dock att allmänheten inte ska vara utsatt för någon fara.

Polisen har också twittrat att de misstänker att den misstänkte gärningsmannen kan vara död.

Uppdatering 13:25:

Enligt nya uppgifter ska minst tolv personer vara döda. En av dessa ska vara en av Thousand Oaks sheriffs deputerade och en annan gärningsmannen, som påträffats död inne i baren.

Vissa medier vidhåller dock fortfarande att de 12 personerna är skadade och att dödsfallen ännu inte har bekräftats.

Uppdatering 18:00:

Thousand Oaks sheriff Geoff Dean har nu gått ut med identiteten på den misstänkte gärningsmannen, som efter attacken påträffades död inne vid nattklubbens bar. Enligt uppgifter från mainstreammedia rör det sig om den 28-årige marinkårsveteranen Ian Long, som polisen haft ett ärende hos senast i april.

— Patrullen som besvarade larmsamtalet befarade att han kunde lida av posttraumatiskt stressyndrom. Men experterna på mental hälsa friskförklarade honom samma dag, berättade sheriff Dean under en presskonferens.

Den misstänkte gärningsmannen, marinkårsveteranen Ian Long.

Long ska inte ha varit beväpnat med ett halvautomatiskt gevär såsom de inledande uppgifterna gjorde gällande, utan istället en lagligt inköpt Glock 21 med kaliber 45. Pistolen ska dock ha varit efterhandsmodererad så att magasinet kunde rymma fler skott än de tio som är standard för vapnet enligt kalifornisk lag. Det är oklart hur många skott som rymdes efter modifieringen, men enligt sheriffen ska uppemot 30 skott ha avfyrats under attacken.

— Han gick fram till baren, sköt ihjäl vakten som fanns utanför. Sen gick han in och sköt fler väktare och anställda innan han vände in i baren och fortsatte skjuta, berättar sheriff Dean.

Sheriffen uppger att man tror att Long dött av sitt eget vapen.

Det är nu också bekräftat att tolv personer är döda – exklusive gärningsmannen – och att en av dem är Ron Helus, som var en av sheriffens poliser som var först på plats. Han ska ha arbetat som deputerade sheriff i 29 år, med endast drygt ett år kvar till pension.

Breitbart skriver att Kalifornien har bland de strängaste vapenlagarna i hela USA, med obligatoriska och allmänna bakgrundskontroller på vapenägare, krav på registrering av vapen, lagar om beslagtagning av vapen, förbud av automatgevär, 21-års åldersgräns för inköp av vapen, förbud att bära vapen på skolor, restriktioner av rätten att bära dolda vapen, kontroll av inköp av ammunition etcetera.

Motivet bakom masskjutningen är i skrivande stund oklart.

Källor:
Mass shooting reported at Borderline Bar and Grill in Thousand Oaks, authorities say
At least 11 injured in shooting at Thousand Oaks nightclub, suspect confined inside
Veteranen Ian Long, 28, bakom Borderline-massakern
Photos: At Least 12 People, Including Police Officer, Shot and Killed in CA Dance Bar


  • Publicerad:
    2018-11-08 18:00