GREKLAND. Trots att den grekiska regimens tillslag mot Gyllene gryning förutspåddes resultera i att partiet skulle minska kraftigt, visar nya undersökningar att partiet tvärtom fått större folkligt stöd. I den senaste mätningen är Gyllene gryning nu det största partiet med 22,6 procent.

I den senaste opinionsmätningen i Grekland får Gyllene gryning 22,6 procent och leder därmed före det vänsterpartistiska partiet Syriza på 19,2 procent. Först på tredje plats återfinns Ny demokrati, 16,7 procent, som blev största parti i valet förra året och vars partiledare, premiärministern Antonis Samaras, var en av dem som låg bakom tillslaget mot Gyllene gryning.

Mätningen utfördes av Zougla som är ett grekiskt mainstream TV-program med fokus på politik och nyheter. I nästan alla mätningar – vare sig det handlar om webbundersökningar eller opinionsundersökningar – ökar nu partiet.

Trots fängslanden av partiets ledare, tillbakadragande av partistöd, massmedial hets och politiska mord mot deras aktivister bedriver partiet ännu politisk aktivitet i såväl parlamentet som på gatorna. Förra lördagen arrangerade partiet ännu en massiv matinsamling, trots de nya lagarna som förbjuder det, till förmån för 15 000 fattiga greker i Aten, Thessaloniki och andra städer.

Efter att den grekiska regimen försökt kriminalisera Gyllene gryning har politiska krafter i Grekland velat få tillstånd ett nyval i tron om att ett försvagat Gyllene gryning skulle tappa sina 7 procent från valet. Med ett ökat stöd från partiet samt det faktum att regimens anklagelser mot partiet hittills visat sig vara felaktiga lär man i nuläget inte föreslå ett nyval i Grekland.

prothesipsifou2


  • Publicerad:
    2013-11-16 15:20