INRIKES. En ny spaningsgrupp har bildats inom polisen. Syftet är att utreda brott inom de egna leden, men även bland åklagare och riksdagsledamöter.

En ny spaningsgrupp har bildats under Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar (SU). Syftet är att ha egna resurser att tillgå för att bedriva spaningsarbete mot brottsmisstänkta poliser, åklagare och riksdagsledamöter.

Vissa framgångar har man redan haft, då ett våldtäktsmisstänkt polisbefäl greps narkotikapåverkad. Han fälldes senare för 28 fall av dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ringa narkotikabrott, dock inte våldtäkt. Straffet blev i tingsrätten villkorlig dom, men det har överklagats till hovrätten.

— Många av dem som polisen normalt spanar på räknar med att de är iakttagna och vidtar olika försiktighetsåtgärder, så det är man van vid. Poliser kan tvärtom tro att de inte är påspanade, säger spaningschef Henrik Thelander till SvD.

Avdelningen för särskilda utredningar har tidigare, liksom i övriga nordiska länder, använt sig av den ordinarie polisens spaningsavdelning i sitt arbete.

Källa:
Ny spaningsgrupp ska spana på poliser


  • Publicerad:
    2020-04-11 23:25