UTRIKES. Delar av Australien har infört nya coronarestriktioner. Myndigheterna har fått ökade befogenheter för att övervaka att folk efterlever nedstängningen och slå ner på de som inte gör det. Uppdaterad.

Polisman tar stryptag på kvinna som inte bär mask. Foto: Twitter

Christer Ericsson på tidningen Nya Tider har skrivit ett helt uppslag om de omfattande restriktionerna som delar av Australien har infört mot sina medborgare. Området det gäller är staden Melbourne med sina 4,4 miljoner invånare och delstaten Victoria i Australien. Människor får endast vistas utomhus om de ska handla mat och uppsöka läkarvård. De som arbetar har specialtillstånd för det. Restriktionerna kom plötsligt och många medborgare kunde inte uppfylla dem samma dag som de infördes. Vissa människor kom inte hem. Myndigheternas svar på detta är enligt Ericsson:

Där du sov i går kväll är där du kommer att behöva stanna under de kommande sex veckorna.

Utegångsförbud gäller mellan 20:00 på kvällen till 05:00 på morgonen. En man fick 10 000 kronor i böter för att han handlade en hamburgare och inte kom hem i tid. Att inte bära mask kostar medborgaren 1 250 kronor i böter. Vid upprepade ”förseelser” kan medborgaren få betala böter uppemot 125 000 kronor. Företag, men främst småföretag, som inte redan har hamnat i konkurs får nu det ännu svårare och kan bestraffas med 440 000 i böter om de inte underkastar sig myndigheterna.

Mängder med polisvägspärrar har upprättats för upprätthålla restriktionerna. Militär har kallats in för att understödja polismakten. Polisen får närsomhelst stoppa människor i deras bilar och kräva ID och passagetillstånd. Polisen kan också gå in i människors hem och utföra karantänkontroll utan något tillstånd från åklagare.

Myndigheterna har skapat nya lagar där de får lov att ta barnen från föräldrar om de skulle finna detta nödvändigt för att begränsa smitta.

För att säkerställa att deras lagar upprätthålls har de drastiskt utökat polismaktens befogenheter och utrustning. Polisen hade tidigare frågat militären om de inte fick låna dessa för att spionera på medborgarna. Detta fick de inte och då valde polismyndigheten köpa in egna drönare. Systemmedias propagandister för fram att detta är positivt men människorna i kommentarsfältet har en annan uppfattning.

Polisen slår ned på människor som protesterar mot restriktionerna
Restriktionerna kallas nedstängning 2.0 eftersom de blev återinförda efter en tidigare nedstängning. En vecka efter att nedstängning 2.0 påbörjades samlades en grupp människor för att protestera mot de drakoniska restriktionerna. Då kraftsamlade polisen med polishelikoptrar, polishästar, polisfordon och massvis med poliser. Många blev arresterade innan de ens hunnit till samlingsplatsen. Ett hundratal människor på platsen bötfälldes och två personer som försökt anordna demonstrationen fick sina datorer beslagtagna när polisen gjorde husrannsakan i deras hem.

I juni hade tiotusentals BLM- och vänsteraktivister samlats för att protestera, men då hade inte polisen gjort något. Ungefär likadant som vad som hände i Sverige.


  • Publicerad:
    2020-08-28 12:00