ÖVERVAKNING. Coronaövervakningen tas till nya nivåer på Irland med ett nytt hälsopass som även kan användas vid resor, eller vad som helst.

Irlands Hälsopass lanserades på fredagen. Med passet kan människors coronastatus följas och spåras. Ännu så länge är programmet för Irlands hälsopass i ett pilotskede, så det kan komma att modifieras.

Hälsopasset kombinerar sjukvårdsdata med en app i användarnas mobiltelefoner.

Plattformen har utvecklats av den statliga konsultfirman ROQU tillsammans med det irländska organet Total Digital. De använder ”den senaste digitala tekniken med tillförlitliga och beprövade Covid-19 test” från ett företag som heter Surescreen Diagnostics.

Med det ska man kunna få ett svar om man är covid-19 sjuk efter 15 minuter, men det finns rapporter om att testet betraktas som icke verifierat beträffande tillförlitligheten.

ROQU meddelar att systemet är ”framtidssäkrat” för att kunna vara kompatibelt med eventuella framtida system.

Chefen och ordföranden för ROQU Robert Quirke säger att coronasituationen inte är ”hållbar”.

Vi är alla medvetna om att den nuvarande situationen när det gäller virusutbrott i företag och samhällen är helt enkelt inte hållbart. Det finns för många luckor i det nuvarande testsystemet som hindrar vår förmåga att få ekonomin och det normala livet tillbaka på rätt spår. Det är dags att omedelbart stänga dessa luckor.

Quirke säger att hans bolag nu levererar det som alla behöver.

Denna plattform ger det genombrott vi har väntat på och kan bli standardlösningen för affärer, resor, utbildning, sjukvård, händelser och alla aspekter av det dagliga livet. Varje person som finns på Hälsopassplattformen representerar nu ett skyddat liv och ett skyddat jobb.

ROQU har meddelat att, förutom Irland, kommer Hälsopassplattformen att lanseras i USA, Storbritannien, Italien, Kenya och i Tyskland. Fler länder kommer att följa. Hälsopasset hävdas av Business Insider ha utvecklats som en del av ROQU:s internationella filantropiska och altruistiska uppdrag.

Reaktionerna på sociala medier är blandade, men vad Nordfront erfar hittills övervägande negativa eller ifrågasättande.

Signaturen Hastur Yellow på Youtube skriver:

När plattformen blir standard kommer det att inkludera information om alla dina vaccinationer. Sedan dina sjukjournaler. Detta är de facto ett digitalt ID som tar form: Betalningar, körkort, pass, visum, kryptovalutaplånböcker, arbetspass och ransoneringskort. Naturligtvis kommer hela din biometri att behöva ingå i uppgifterna för att hindra andra från att använda ditt pass.

Flera kommenterar också att saker som ”terroriststatus” eller politisk hemvist kommer att bli en ”självklar” ID-passuppgift.


  • Publicerad:
    2020-08-30 13:30