Efter att demonstrationen i Lund hade avslutats begav man sig till köpcentret Väla i Helsingborg för att där dela ut flygblad till allmänheten.

Det dröjde inte länge förrän väktare, och senare även polis, dök upp på platsen. Till en början gick allt lugnt tillväga. Polisen gjorde inte mer än att ställa lite frågor till aktivisterna. Då det var dags att packa ihop då köpcentret skulle stänga så kom en kvinnan fram och höll upp en kartongbit där det stod med suddig text ”Everyone welcome”. Kvinnan hade förut stått och argumenterat med aktivisterna.

Hon lade sedan ner kartongbiten på marken och gick därifrån. Eftersom kartongbiten bara låg där på golvet så ansåg en av aktivisterna att det var nedskräpning på allmän plats och beslutade sig därför att ta upp skräpet och slänga det. Det var något som de förut så lugna poliserna inte uppskattade. Poliserna rusade fram och kastade ner aktivisten rätt ner på golvet utan någon som helst anledning samtidigt som de puttade till en annan aktivist så även han föll ner på marken.

I samma stund som aktivisten greps sprang resten av aktivisterna fram för att undsätta sin kamrat. Polisen sprejade då pepparsprej på aktivisterna.

En stund senare då läget hade lugnat sig något stod både aktivister och poliser utanför köpcentret. Helt plötsligt började polisen skrika att aktivisterna skulle sätta sig ner. Till sist beslutade sig polisen för att ta ID på alla samt att man avvisade alla från platsen.

DSC_0543Nordh gripspepparspray


  • Publicerad:
    2015-11-24 16:00