DEBATT. I en krönika spekulerar Aftonbladets Oisin Cantwell om att biträdande rikspolischef Mats Löfving i en intervju med Sveriges Radio kan ha antytt att de kriminella klaner som styr gängbrottsligheten i Sverige har infiltrerat den politiska maktens högsta nivåer i Sverige.

Mats Löfving. Foto: Johan Fredriksson (CC BY-SA 3.0).

Det var under lördagens avsnitt av Ekots lördagsintervju på Sveriges Radio som biträdande rikspolischef Mats Löfving målade upp en mörk bild av gängkriminaliteten i Sverige. Enligt Löfving finns det 40 kriminella klaner som flyttat till Sverige med enda syfte att tjäna pengar på organiserad brottslighet, något man också är bra på. Löfving påstår bland annat i intervjun att det inte finns något land i Europa som är drabbat på samma sätt.

I en krönika i Aftonbladet spekulerar nu Oisin Cantwell om att Löfving i intervjun kan ha antytt ett ännu större problem, nämligen att den organiserade brottsligheten har infiltrerat den politiska makten i Sverige. Det är framförallt Löfvings uttalande om att ”det finns också exempel på att man tar sig in i det politiska livet och vill ha en roll att spela i den offentliga riktiga styrningen av en kommun eller till och med av Sverige” som Cantwell syftar på.

Han konstaterar att Ekots programledare Monica Saarinen missade att ställa följdfrågor på detta ”häpnadsväckande påstående” och skriver:

Känt är visserligen exempelvis att det funnits kopplingar mellan Södertäljenätverket och politiken, men detta tycks vara någonting annat.

Vad menar biträdande rikspolischefen? Har vi en och annan riksdagsledamot som går den organiserade brottslighetens ärenden? Eller är det tentakler på tjänstemannanivå?

Är det rent av så att polisen har indikationer på någon av dessa organisationer har nästlat sig in i regeringen eller dess omedelbara närhet?

Enligt Cantwell är den biträdande rikspolischefen, som också är NOA:s chef, både ”duktig, rutinerad och seriös”. Han tror inte heller att det exempelvis rör sig om att ”Säkerhetspolisen har upptäckt att någon lokalvårdare på justitiedepartementet är kusin till en klanledare”, utan spår att det rör sig om något betydligt tyngre.

”Jag begär inte att polisen i detalj ska redovisa sin underrättelseinformation. Men om nu klaner har lyckats med någonting så oerhört som att infiltrera den politiska styrningen av Sverige, så har vi faktiskt rätt att få veta. Vad menar du, Mats Löfving?”, avslutar Cantwell sin krönika.


  • Publicerad:
    2020-09-07 15:40