VETENSKAP. Nobelpristagaren James Watson tvingades sälja sitt Nobelpris efter att han sammankopplat ras och intelligens, vilket gjorde honom persona non grata i den politiskt korrekta forskarvärlden. En miljardär har nu köpt priset av Watson och sedan gett det tillbaka till forskaren.

DNA_utan_logo

Molekylärbiologen James Watson, 86, är en av världens främsta genetiker som fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1962 för att ha upptäckt DNA-molekylens struktur. Watson sade 2007, helt öppet och utan politiskt korrekta omskrivningar och tillrättalägganden, att raser är olika och att vita är mer intelligenta än svarta.

Efter sitt uttalande utsattes Watson för en massmedial hetskampanj av gigantiska mått som bland annat ledde till att Watson tvingades bort från en mängd styrelser och uppdrag samt att andra forskare inte längre vågade ha samröre med honom. Förutom att anse att vita är intelligentare än svarta har Watson gett uttryck för att homosexuella foster skulle kunna aborteras samt att svarta har en högre sexlust än andra människor.

— Jag vände mig bort från vänstern eftersom de inte gillar genetik, eftersom genetik implicerar att ibland misslyckas vi i livet eftersom vi har dåliga gener. Vänstern vill att alla misslyckanden i livet ska vara orsakade av det onda systemet, sa Watson samma år som han talade ut om skillnader i intelligens mellan olika raser.

Nordfront skrev nyligen om att Watson i ett försök att ta sig tillbaka in i den politiskt korrekta forskarvärlden gick ut med att han säljer sitt Nobelpris.

Nu har Alisher Usmanov, en av Rysslands rikaste oligarker som bland annat äger den brittiska fotbollsklubben Arsenal, köpt priset av Watson för 4,1 miljoner dollar. Usmanov skänker också tillbaka priset till Watson, varför köpet i praktiken blir en donation till den kontroversielle forskaren. Priset är det högsta pris någon någonsin betalat för ett Nobelpris och Watson var också den första levande Nobelpristagaren som var tvungen att sälja sitt pris.

Usmanov uppger att han inte ville att Watson skulle behöva sälja sitt Nobelpris då han framförallt är tacksam för Watsons cancerforskning.

— Enligt min mening är en situation där en fantastisk forskare tvingas att sälja en medalj han fått för sina insatser oacceptabel. James Watson är en av de främsta biologerna i mänsklighetens historia och hans pris för upptäckten av DNA-strukturen måste tillhöra honom, säger Usmanov.

Watson kommer enligt uppgift nu att donera en del av pengarna till amerikanska forskningsinstitutioner som han verkat vid i hopp om att få komma tillbaka in i forskarvärlden.

Källa:
Arsenal owner Alisher Usmanov hands Nobel Prize back to disgraced DNA scientist James Watson straight after buying it off him


  • Publicerad:
    2014-12-10 08:00