Det gamla sanatoriet i Rävlanda blev inget äldreboende som det var tänkt. Istället fick Rävlandaborna med tre dagars varsel veta att 200 asylsökande skulle tas emot och bo i sanatoriet. Johan Lindblad skriver om hur den lilla orten Rävlanda på kort tid förändrats.


Foto: Nordfront

Företaget Sellpower Information Sweden AB, som driver flyktingboendet i Rävlanda, har haft stora finansiella problem och ägaren har en halv miljon kronor i skatteskuld. Sellpower hyrde tidigare ut boende till industriarbetare på västkusten, men när konjunkturen svek la entreprenören Jimmy Hoppe om kursen. 2010 slöt han ett första avtal med Migrationsverket och upplät Åtorps herrgård i Munkedal för asylsökande. Förra året öppnades ytterligare tre boenden, två i Örebro län och ett i Rävlanda. Företagets ekonomi har förbättras väsentligt.

200 asylsökande – som en blixt från klar himmel
Rävlanda är en liten ort i Härryda kommun utanför Göteborg. Fram till nyligen bodde där knappt 1500 invånare, men som en blixt från klar himmel kom beskedet att 200 asylsökande skall placeras i Rävlanda. I slutet av december anlände 100 av dem, plats finns för ytterligare 100. Det som hindrar mer inflyttning är inte folkets motvilja, de stora kostnaderna eller det faktum att det finns ytterst få arbeten på orten. Det stora problemet, enligt migrationsverket, är synpunkter på brandsäkerheten som måste åtgärdas!


Det gamla sanatoriet i Rävlanda. Foto: Nordfront

Migrationsverket har hyrt det gamla sanatoriet. 2008 fanns långt gångna planer på att göra fastigheten till ett äldreboende, men lågkonjunkturen omöjliggjorde tydligen upprustningen. Det fanns alltså inga pengar. Nu, tre år efter finanskris och nedskärningar, finns dock resurser att på ett par dagar totalrenovera fastigheten och göra den till flyktingförläggning.
– Det är en bra affär för oss och så känns det lite behjärtansvärt att kunna ställa upp, säger Martin Larsson, VD för fastighetsbolaget Skeppsviken.
Varför det inte är behjärtansvärt att kunna ställa upp för landets äldre när de behöver äldreboende, framkommer inte.
Rävlandaborna har körts över fullständigt i frågan. De informerades torsdagen den 8 december om att på måndag kommer hundra asylsökande till orten. Inte heller enhetschefen på Migrationsverket påstår sig veta någonting om de nyanlända. Han säger dessutom att Migrationsverket saknar resurser för att samordna det stöd som behövs, och att man förlitar sig på frivilligorganisationer. Att systemet vill en sak och medborgarna en annan är här helt uppenbart!


Fint ska de bo. Foto: Nordfront

Sellpower Information Sweden AB driver så kallade akutboenden för asylsökande i samarbete med Migrationsverket. Vanligtvis placeras asylanter i lägenheter men i år har dessa inte räckt till, vilket enligt myndigheten beror på att antalet asylsökande ökar samtidigt som personer som fått uppehållstillstånd blir kvar i Migrationsverkets regi, när kommunerna hänvisar till bostadsbrist.
– Jimmy Hoppe och andra som har stor kapacitet räddar oss ur en situation vi inte kan hantera, säger Peter Eriksson, lokalförsörjare på Migrationsverket.

Det är klarlagt att Migrationsverket kringgår lagen om offentlig upphandling genom att göra direktaffärer med operatörer som hyr ut lokaler. Härryda kommun har inte varit inblandade i beslutet, men det moderata kommunalrådet Annette Eiserman-Wikström välkomnar flyktingmottagningen. Att Anette välkomnar flyktingboendet är föga förvånande då det givetvis gynnar hennes karriär. Att Anette dessutom inte bor i rävlanda utan i Pixbo, på betryggande avstånd från förläggningen, påverkar säkert entusiasmen. Anette låter inte galenskapen stanna här utan fortsätter. ”Jag tänker på mitt barnbarn som är fyra månader. Tänk vilken miljö han får födas in i. Jag hoppas bara att vi kan göra något för att hjälpa de här människorna”.

Missnöje från Rävlandabor
Långt ifrån alla Rävlandabor är dock positiva till den lilla ortens kulturberikning. De flesta som man pratar med tycker att det är fel och säger sig vara oroliga för hur detta ska påverka samhället. Det finns dessutom en protestlista som många människor skrivit under.

Att boende i Rävlanda med omnejd är oroliga och upprörda är naturligtvis en självklarhet. Skulle man knacka dörr i området så är jag övertygad om att de flesta skulle vara missnöjda. Om inte annat så med att värdet på deras villa precis har halverats, detta trots att det bara är en droppe i havet i proportion till de andra problemen som kommer med flyktingboendet. Det kan i sammanhanget nämnas att när jag besökte Rävlanda och ville diskutera situationen med några rörmokare så ville de först inte prata, men när de förstod att jag kom från en tidning och jag berättade att tidningen var Nationellt Motstånd (numera Nordfront) så reagerade de positivt på detta.

Förändrat samhälle
För ca två veckor sedan så var det bråk i boendets matsal, väktare var tvungna att gripa in för att avbryta tumultet. Väktare patrullerar för övrigt boendet dygnet runt, till en kostnad av 450kr i timman. Det blir en dyr nota för kommunen, bara för bevakningen.
Det dröjde knappt en vecka efter incidenten i matsalen förrän nästa händelse dök upp. På söndag kväll såg Rävlandabor personer från förläggningen plocka kläder ur en insamlingscontainer. Med jämna mellanrum så anläggs det bränder på toaletterna på boendet. Varför de boende är så angelägna att bränna sin bostad kan man bara spekulera i. Vad som däremot står klart är att polisen betecknar det hela som mordbrand.


Securitas har haft fullt upp i Rävlanda. Foto: Nordfront

I mitten av januari inträffade en händelse som bagatelliserats i media. Några elektriker var på boendet för att reparera trasiga armaturer och nödutgångsskyltar som av någon mystiskt anledning försvunnit. Först vägrade ”flyktingarna” släppa in dem. Efter en stund, när de väl kommit in, så fick de inte komma ut. De blev tagna som gisslan, och främlingarna krävde att Migrationsverket skulle skicka folk som tillgodosåg deras krav. Främlingarna ville ha bättre mat, mer pengar, mer saker, mer av allt! Elektrikerna satt där halva dagen innan polisen kunde få ut dem.
Att ingen blivit rånad eller våldtagen ännu, måste ses som något av ett mirakel!

Som Nationellt Motstånd (numera Nordfront) påpekat tidigare så är det ytterst få ”flyktingar” som faktiskt är flyktingar. De allra flesta är lycksökare, så är även fallet i Rävlanda. Klagomålen mot det tillfälliga boendet är många. Främlingarna anser att de får för lite pengar. Att de får duscha i baracker och att de har svårigheter med att ta sig till handläggare. Dessutom har boendet hotats.
– Det är katastrof. De gör inte mycket för att hjälpa oss, säger en av de boende om förhållandena.
Om vi tar en närmare titt på dessa klagomål så spricker bubblan tämligen omgående. Anledningen till att de boende får duscha i en separat byggnad har sin förklaring i att kopparvattenledningarna, för duschvatten mm, stulits i huset. Ett problem som det jobbas på.

”Köket håller dålig standard och värmen i huset fungerar inte som den ska”. De klagar på maten och på att det inte är städat. Men det senare är de boendes ansvar, menar den tillförordnade föreståndaren som har hand om lokalerna.

Boendet stängs igen
En liten gnutta hopp finns det dock för lokalbefolkningen i Rävlanda. Nu har det beslutats att boendet skall stängas igen och samtliga asylsökande flyttar ut. Boendestandarden på det gamla sanatoriet i Rävlanda är inte tillräckligt hög, anser Migrationsverket
– Vi har ändrat våra planer. Vi trodde tidigare att vi skulle bli kvar till 1 april, men nu är det sista februari som gäller, det datumet som var sagt från början, berättar Stefan Bergman, enhetschef på Migrationsverket.


Sanatoriets lokaler står nu tomma. Foto: Nordfront

Även om man har gjort en mängd förbättringsåtgärder, så anser Stefan Bergman inte att man har kommit upp i en godtagbar nivå.
”Vi hade besiktning i går och efter det bestämde vi oss för att avveckla verksamheten. Inom en vecka kommer alla att ha flyttat här ifrån”, säger han vidare.
I dagsläget bor 41 personer på förläggningen, varav några barn. De flesta kommer att placeras i lägenhetsboenden, dock inte i Härryda kommun. Att boendet läggs ner måste ses som någonting positivt, men problemet försvinner inte för det. Att främlingarna ”försvinner” är naturligtvis inte heller sant. De blir placerade i någon annan kommun och fortsätter sina härjningar på någon annan ort.

De lokala tidningarna väljer som vanligt att lägga locket på, istället för att rapportera sanningsenligt om situationen på boendet. Det lilla som medborgaren får reda på, kan man anta, är bara en bråkdel av det som sker.

Tillägg: Nationellt Motstånd (numera Nordfront) har sedan igår fått bekräftat från personer med anknytning till Rävlanda att de asylsökande nu lämnat orten. Vid besöket möttes vi av en grupp zigenare med bil och släp på väg därifrån och vi kunde notera att lokalerna stod tomma.


  • Publicerad:
    2012-03-03 00:00