USA. Hela 30 procent av amerikanska kvinnor under 25 år uppger att de identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller transpersoner. Det är en tydlig trend med kvinnor som inte vill gifta sig utan föredrar singellivet.

Trenden bland amerikanska unga kvinnor är att avstå inte bara från äktenskapet utan från män överhuvudtaget. Foto: Pixabay (Public Domain).

Enligt en omröstning gjord av en av USA:s ledande dataanalytiker, David Shor, så uppger inte mindre än 30 procent av amerikanska kvinnor under 25 år att de identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller som transpersoner. Motsvarande siffra för kvinnor över 60 är mindre än 5 procent.

Det är sedan många år en växande trend med ensamstående kvinnor som helt enkelt föredrar att leva singelliv framför att gifta sig och skaffa familj, något som enligt författarinnan och krönikören Rebecca Traister utgör en av de mäktigaste krafterna i samtida amerikansk politik.

Enligt Traister ser vi ett nytt slags kvinnoskap som spänner över både klass och ras där det snarare är regel än undantag med vuxna kvinnor som är socialt, ekonomiskt och sexuellt oberoende. Hon menar att att de heller inte är beroende av en man för att reproducera sig eller låter sig definieras genom vilken man de gifter sig med.

För första gången i historien fanns det år 2009 i USA fler ogifta kvinnor än gifta. Idag är bara runt 20 procent av amerikanska kvinnor i åldrarna 18-29 år gifta, vilket kan jämföras med nästan 60 procent år 1960.

Dagens unga amerikanska kvinnor saknar inte bara motstycke när det gäller ointresset för äktenskap utan saknar motstycke när det gäller ointresse för heterosexualitet som sådan.

Den amerikanske bloggaren och författaren Rod Dreher skriver i The American Conservative:

Den bakomliggande orsaken till detta är främst kulturellt. Vi har blivit ett antinatalistiskt samhälle. Vidare har vi blivit ett samhälle som inte längre värdesätter den naturliga familjen.

Och nu påstår 30 procent av kvinnorna i generation Z [post-millenniumgenerationen] att de är sexuellt ointresserade av män. Det finns inget som ens liknar normalt med den siffran.

Det är ett tecken på en djupt dekadent kultur – det vill säga en kultur som saknar förmågan att överleva. Det viktigaste som en generation kan göra, är att producera nästa generation.


  • Publicerad:
    2020-10-26 13:50