FRANKRIKE. En 18-årig aktiv kommunist blev i veckan misshandlad efter ett bråk med vad som i media beskrivs som ”skinnskallar”. 18-åringen avled senare av skadorna och antirasister rasar nu mot nationella organisationer.

clement-meric01

I onsdags hamnade den 18-årige kommunisten Clement Meric i gräl med vad som har beskrivits som ”skinnskallar” i det nionde distriktet i Paris. Meric var ute på stan tillsammans med vänner när en aggresiv ordväxling utbröt mellan honom och gärningsmännen. Ett slagsmål uppstod där Meric föll till marken och slog sitt huvud mot trottoaren. Han förklarades hjärndöd av läkare några timmar senare och har nu avlidit.

Uppmärksammas stort i media

Händelsen har fått stort utrymme i fransk media där radio, tidningar och TV spekulerar i motivet till händelsen. De flesta bedömare är överens om att det verkar vara en upptrappning av de försämrade relationerna mellan ”vänster och höger” i Frankrike. Kader Arif, en politiker i Frankrike, säger i en intervju att händelsen kan vara kopplad till den senaste tidens protester mot homoäktenskap i Frankrike: ”Det finns en rädsla, det finns saker som har chockat och förvånat i dessa protester mot ”äktenskap för alla”… [jag] gillar inte den utveckling som vi har sett kring denna fråga under de senaste veckorna i vårt land.”

Även nyhetsmediet France24 ser samband mellan utvecklingen i landet och de oroligheter som skapats: ”Genom Frankrikes ekonomiska avmattning, arbetslösheten som är på en rekordhög nivå och landets splittring i sociala frågor, som de nyligen legaliserade homoäktenskapen, har Front National (politiskt parti) lyckats dra nytta av Hollandes minskande popularitet och det ökande antalet missnöjda väljare.”

Kommunister går till angrepp på politiska motståndare

Kommunistiska politiker har anklagat organisationen JNR (Jeunesses nationalistes révolutionnaires) för att ligga bakom dådet som de menar är politiskt motiverat. ”Facismens fasor har fört mord till paris” säger det kommunistiska partiet Parti de Gauche i ett uttalande. Uttalandet tillbakavisas av Serge Ayoub, ledare för JNR, som menar att alla försök att länka organisationen till dådet är ”helt felaktiga”. Andra vänstergrupper, inklusive ”Young Socialists” och ”SOS Racisme”, kräver att JNR förbjuds som organisation om en länk mellan gruppen och attacken kan bevisas.

Jean-Luc Melenchon, grundare av Parti de Gauche, anklagar på sin blogg även Marine Le Pens parti National Front för att ha hetsat till dådet. Le Pen svarar att National Front inte ”på något sätt är kopplad till denna ohållbara och oacceptabla handling”.

Fransk polis har nu förhört åtta personer med inblandning i händelsen i jakten på gärningsmännen. Även polisen betecknar fallet som ett ”politiskt motiverat dåd som innefattar extremhögern mot extremvänstern”.

Källa:
French student left brain-dead: is gay marriage row to blame?


  • Publicerad:
    2013-06-08 14:30