ÖSTERRIKE. En 63-årig pensionär från Österrike har dömts till sex månaders villkorligt fängelsestraff för att ha gjort sig skyldig till ”hatbrott”.

Det var på Facebook som en 63-årig man från Wien skrivit ”hatiska” inlägg under perioden februari-april i år. Sammanlagt rör det sig om nio inlägg där mannen uttryckt sin åsikt kring kriminella invandrare. Enligt österrikisk lag kan det, liksom i den svenska dito, vara olagligt att påpeka att kriminella invandrare är kriminella då det räknas som ”hets mot folkgrupp”.

Bland annat ska mannen ha kallat en grupp invandrande gruppvåldtäktsmän för ”råttor” och vid ett annat tillfälle skrivit att asylsökande som attackerat polisen borde tas tillbaka till zoo. Den 63-årige mannen berättade i rätten att han bott granne med ett asylboende och att hans barnbarn vid flera tillfällen ofredats av främlingar.

Domaren Stefan Romstorfer, som handhaft målet, menar att det finns ”ett särskilt hat och en särskild energi” som han ”inte gillar” bakom inläggen. Därför ska mannen dömas för ”hatbrott” till sex månaders fängelse, ett straff som dock blir villkorligt.

Den 63-årige mannen tycks dock ta med ro att han utmålas som kriminell av ett kriminellt system. När mannen i rätten kände sig tvungen att fråga domaren om det verkligen är sant att han är kriminell, varpå Romstorfer svarade att han är just det, sade han: ”Super, mycket bra”.

Källa:
Austrian Pensioner Sentenced For ‘Hate Speech’ Online


  • Publicerad:
    2016-08-07 22:30