UTRIKES. Tre ”flyktingbarn” från Afghanistan har dömts till 5-6 månaders fängelse av en domstol i Österrike. Enligt domen ska männen ha lurat till sig bidrag och välfärdstjänster som de inte haft rätt till då de inte är barn.

Tre ensamkommande ”flyktingbarn” som visade sig vara äldre än 18 år efter att ålderstest genomförts har nu dömts till fängelse för att ha blåst skattebetalarna på runt 800 000 kronor genom att ha lurat till sig bland annat sjukförsäkringar, vård, fickpengar och språkkurser som de inte haft rätt till som vuxna.

Bedrägeriet uppdagade sig när en domstol begärde medicinska ålderstester som visade att de tre männen var äldre än vad de angett på de handlingar som de lämnade in i samband med att de sökte asyl i landet.

Två av de åtalade nekade till brott och skyllde på att deras föräldrar skrivit ner deras födelsedatum enligt den afghanska kalendern. De uppgav att de själva inte kände till sina egna och riktiga födelsedatum. En förklaring som domaren inte köpte.

— De uppgav medvetet falska uppgifter så att de skulle få stanna i Österrike, sade hon.

Den tredje invandraren erkände att han hade ljugit om sin ålder.

— Folk sa att det var bättre att ansöka som minderårig eftersom man då inte kan skickas tillbaka, sa han under rättegången.

Samtliga tre har nu dömts till fängelse i 5-6 månader.

Källa:
Afghan refugees who swindled £87,000 in benefits by pretending to be CHILD MIGRANTS jailed


  • Publicerad:
    2017-01-12 07:35