Dagens datum 27 december: Denna dag år 1934 bytte det flertusenåriga Persiska riket formellt namn till Iran som betyder ariernas land.

Före denna dag var landet internationellt känt som Persien. Stora delar av befolkningen har dock själva kallat landet för Iran, åtminstone ända sedan 200-talet, men kanske ännu längre tillbaka än så. Den äldsta dokumentationen av ordet är från den sassanidiske kungen Ardashir som kallade sig ”ardašīr šāhān šāh aryān” vilket betyder ungefär konungarnas konung av Iran. Ordet ”aryān” är gammalt iranskt språk för Iran, eller ariernas land som det betyder. Detta var innan Iran invaderades av muslimer på 600-talet.

irankarta

Den 27 december år 1934 kom då Persiens shah (kejsare) Reza Pahlavi att lämna ett dekret till världens ledare att formellt börja kalla landet för Iran istället för Persien. Anledningen till detta var för att markera den förändring och nydaning som Iran höll på att genomgå där man genom Reza Shah Pahlavis nationalistiska politik mer och mer trotsade den shiamuslimska majoriteten i landet och närmade sig västländerna i allmänhet och Tyskland i synnerhet.

Reza_shahpahlavi

Reza Shah Pahlavi hade god kontakt med Tyskland och var vän med Adolf Hitler. De bägge ledarna delade vetskapen om att deras folk i grunden hade samma rasliga ariska ursprung. Enligt vissa källor var det på förslag från Tyskland som namnbytet till Iran genomfördes.

iranhitler

Adolf Hitler med den iranska ambassadören och en representant från Irans parlament.

Tusentals tyskar hjälpte till med att bygga upp och modernisera Iran och stora delar av det Iranska folket idoliserade Hitler. Mellan 1939 och 1941 stod Tyskland för nära hälften av all Irans utrikeshandel.

Hitlerphotoforreza

Fotografi signerat av Adolf Hitler med lyckönskningar till Reza Shah Pahlavi.

Iran gick dock aldrig ut  i kriget på Tysklands sida, men inte heller mot. 1941 invaderade brittiska och sovjetiska trupper det neutrala Iran med anledning av att Reza Shah Pahlavi dels vägrade ställa Irans landområde till deras förfogande och dels inte gick med på att lämna ut de tyska medborgare som befann sig inom landets gränser. Efter ett kort krig tvingades Reza Shah Pahlavi abdikera.

1959 godkände den dåvarande iranske shahen att landets namn åter skulle ändras till Persien. Detta beslut fick inte så stor genomslagskraft och idag används därför bägge namnen.

Rekommenderad läsning:
Searching for the original Indo-europeans: South Asia (Iran-Persia and Afghanistan)

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-12-27.


  • Publicerad:
    2018-12-27 00:06