Under lördagen den 24/9 befann sig en grupp om drygt 25 organisationsaktivister i centrala Halmstad i syfte att sprida det patriotiska budskapet. Vår närvaro gillades inte av Systemet som sände ut en polispatrull för att försöka avlägsna oss. Men det hela slog fel och polisernas agerade sågs av allmänheten som allt annat än positiv.

Aktivisterna vägrade flytta på sig
Tidningsförsäljningen, som varade i cirka tre timmar, hann inte hålla på längre än en timme innan en polisbil dök upp. Två polismän ville titta på innehållet i tidningen för att se om tidningen kunde innehålla ”hets mot folkgrupp” – eller om man kunde hitta någon annan förevändning att jävlas med patrioterna. Polismännen ville att gruppen skulle avlägsna sig från platsen, men ansvarig på plats förklarade att de skulle vägra och hänvisade till att det är en grundlagstiftad rättighet att sprida politiska budskap på gator och torg. Polismännen surnade till, men höll sig fortfarande inom ramarna för ett någorlunda hyfsat beteende.

”Jävla pajas”
Men efter att en av poliserna ringt upp överordnade skedde en personlighetsförändring hos honom. Personen på andra sidan tråden lär ha sagt några väl valda ord till polismannen för när denne kom tillbaka från den polisbil han ringde från hade han blivit mycket aggressiv. Han stal en tidning (något han senare snällt var tvungen att lämna tillbaka) och med kamera i handen hoppade han sedan fram mot flera av aktivisterna och tog provokativt närbilder på deras ansikten. Samtidigt ropade han okvädningsord. En av dem som blev fotograferade förklarade att det han gjorde inte var annat än åsiktsregistrering, och polismannen svarade efter bästa förmåga ”Jag skiter i vad det kallas, din jävla pajas”.


Artikelskribenten på väg för att ta tillbaka den stulna tidningen. (Foto: Stefan Jacobsson, Motståndsrörelsen)

Gubbar gjorde ”Hitlerhälsning” mot polis
Samtidigt på andra sidan gatan händer någonting annat. ”I den här vinkeln får man hålla armen. Men håller man så här så är det förbjudet”, säger en äldre herre i dryga 65-årsåldern och demonstrerar, mitt framför en polisman, hur man får och inte får göra en ”Hitlerhälsning”. Den äldre mannen, och hans kamrat i samma ålder, kom fram och inhandlade organisationens tidning då de noterat att poliserna var störiga och betedde sig som småbarn som inte fått sin vilja igenom. Gubbarna passade på att gäcka polisen, som ett svar på deras trakasserier mot patrioterna, och gjorde uttalanden om judar som enkelt skulle kunna rubriceras som ”hets mot folkgrupp”.

Positiv reaktion från allmänheten
Men det var inte bara de två äldre herrarna som visade sig positiva till oss. Efter uppståndelsen blev halmstadsborna plötsligt så mycket mer intresserade av vårt budskap. Tidningar såldes i allt raskare fart och många svenskar tog sig tid att samtala med aktivisterna. Flera av dem uttryckte också missnöje mot polisernas agerande och försvarade yttrandefriheten. De bortgjorda poliserna valde som avslutning att cirkulera med bil i drygt en kvart innan de gav upp och lät aktivisterna sprida budskapet i fred. Efter tre timmars försäljning och en tjock bunt tidningar lättare begav sig aktivisterna från platsen.


Nationell Ungdom i samtal med en kvinna. (Foto: Stefan Jacobsson, Motståndsrörelsen)

Sammanfattningsvis vill aktivisterna genom patriot.nu sända polismännen stort tack för att de indirekt hjälpte gruppen att genomföra en så mycket mer lyckad aktion än vad som hade beräknats. Tack även till de ”svenssons” i Halmstad som gjorde det obehagligt för poliserna när de försökte trakassera patrioter. Väl mött i Halmstad nästa gång!


  • Publicerad:
    2005-09-28 00:00