INRIKES. Inför demonstrationerna 1 maj i Borlänge har polisen i Dalarna kallat in förstärkning från flera håll i landet. Tidigare under lördagen anlände 70 poliser från Skåne med försvarets Herculesplan.

Inför morgondagens 1 maj-demonstrationer har polisen i Dalarna kallat in förstärkning från flera håll i landet. På plats i Borlänge kommer, förutom poliser från Dalarna, poliser ifrån Örebro och Värmland samt från region Väst och Syd.

Tidigare under lördagen landade ett av Försvarsmaktens Herculesplan på Dala Airport. Ombord fanns 70 poliser från Skåne.

— Vi har samverkat med Försvarsmakten vad gäller transport, säger Stefan Dangardt, pressinformatör hos polisen.

Polisen har beräknat att ett hundratal personer kommer att demonstrera ihop med Nordiska motståndsrörelsen. Hur många meningsmotståndarna blir är oklart.

— Det är svårt för oss att spekulera i hur många som kommer men vi har följt uppgifter i deras egna kanaler och det kan nog handla om ett hundratal, säger Dangardt.

I förebyggande syfte har polisen valt att plocka bort alla lösa föremål från Borlänge centrum för att dessa inte ska kunna användas vid eventuella slagsmål. Man har även infört flygförbud för att de olika demonstrationerna inte ska kunna bli störda av till exempel drönare.

I ett försök att störa Nordiska motståndsrörelsens demonstration har Svenska kyrkan beslutat att det ska ringas extra i kyrkklockorna i två kyrkor under söndagen. På så sätt menar de att de tydligt visar att de står upp emot ”nazismen”.

— Med tanke på de här demonstrationerna så vill vi som kyrka visa och påminna om att vi står upp för varje människas unika värde, slå vakt om människovärdet och våra demokratiska rättigheter, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge.

Källa:
Flyger in poliser i Herculesplan för att stoppa kravaller


  • Publicerad:
    2016-04-30 21:00